Gemeente gaat wateroverlast in de stad aanpakken
Door Tim Uilen
De afgelopen maanden heeft het behoorlijk veel geregend, zeker in Apeldoorn en omgeving. Zo viel er in februari in Beekbergen 196 millimeter water en landelijk gemiddeld 107 millimeter, waardoor het één van de natste februarimaanden in de recente geschiedenis was. Aan de andere kant van het verhaal was het vorig jaar in juni in 132 jaar niet zo warm geweest. De weersomstandigheden worden steeds extremer, dat zorgt voor wateroverlast als het veel regent en voor droogte als het erg warm is. De gemeente wil er nu voor zorgen dat ze beide zoveel mogelijk tegen kunnen gaan.
Wateroverlast
Veel regenwater loopt momenteel het riool in, dat is volgens de gemeente zonde. Het regenwater, wat vaak schoon is, gaat dan naar de waterzuivering. Dit creëert wateroverlast, omdat er een grotere hoeveelheid water binnenkomt. Alleen is dat niet nodig. Als het water niet het riool inloopt kan het elders gebruikt worden, bijvoorbeeld bij wadi’s. Dat zijn laaggelegen gebieden in het gras die dienen als een soort infiltratievoorziening. In plaats van dat het regenwater het riool inloopt, stroomt het in deze wadi’s en kan het in de bodem wegzakken. Zo wordt wateroverlast dus voorkomen en kan het grondwater worden aangevuld.
Regenwater inzetten
Eén van die wadi’s zie je op de afbeelding bij dit artikel. Deze ligt aan de Beekstraat en als het hard regent kan een deel van het water vanuit de wadi overlopen naar de Grift. Dit gedeelte van de binnenstad maakt ook deel uit van de Klimaatstraat (de Markstraat en een stuk van de Beekstraat). In deze Klimaatstraat heb je ook de Marktstroom en een cisterne. De Marktstroom is niet alleen een speelplek voor kinderen, maar vangt ook regenwater op. Dit water komt uiteindelijk bij de cisterne waar het ondergronds wordt opgeslagen. De opslagplek van 200.000 liter regenwater kan de gemeente tijdens droogte inzetten.
Ook bij jou thuis kan je het regenwater van het riool afkoppelen, voor inwoners van de gemeente Apeldoorn is daar zelfs een subsidie voor. Vanuit de meeste woningen die voor 2011 gebouwd zijn stroomt het regenwater het riool in. Dat zorgt dus voor overlast, iets wat uiteindelijk leidt tot meer energiegebruik van de rioolwaterzuiveringsinstallaties. Door regenwater af te koppelen en in je tuin te laten stromen gaat het grondwaterpeil ook omhoog, zo is er minder kans dat de bodem te droog wordt. Daarnaast is regenwater ook goed voor je planten, bomen en andere natuur in je tuin.