Gemeente wil geen kermis meer in arcadehal

Dinsdag 4 juli 2023

Door Kevin van Es

Geld op je pasje zetten, de pas voor een lichtgevend apparaat houden en proberen te winnen. Een middagje naar de speelhal lijkt onschuldig. Toch kijkt de gemeente Apeldoorn naar een verbod op kermisautomaten in arcadehallen, zoals The Game Box. Zo meldt Omroep Gelderland.

In reactie op vragen van de SP en ChristenUnie heeft het gemeentebestuur van Apeldoorn aangegeven aandacht te besteden aan de problematiek rondom jongeren en kermisautomaten. De vragen werden gesteld naar aanleiding van artikelen van Omroep Gelderland.

Gokverslaving

Volgens het artikel kunnen jongeren zonder toezicht gebruikmaken van kermisautomaten zoals muntenschuivers en grijpkranen. Daarbij wordt er aangegeven dat regels vaak niet worden nageleefd. Zowel de Kansspelautoriteit als verslavingsexperts waarschuwen voor de gevaren die deze automaten kunnen vormen. Zij stellen dat dergelijke automaten een risicofactor zijn voor het ontwikkelen van een gokverslaving bij jongeren. Het gemeentebestuur heeft aangegeven deze kwestie serieus te nemen.

Spelen of gokken

Op de website van de Kansspelautoriteit is te lezen dat bepaalde machines in arcadehallen sterke gelijkenissen vertonen met gokkasten, waaronder kindvriendelijke fruitautomaten. Deze kasten keren geen contant geld uit, maar belonen spelers met tickets of muntjes die kunnen worden ingewisseld voor prijzen. De Kansspelautoriteit heeft actie ondernomen tegen hallen met dergelijke machines. Als gevolg hiervan hebben de exploitanten vrijwillig deze kwestieuze automaten verwijderd.

Oude wetgeving

De woordvoerder van de Kansspelautoriteit legt uit: “In een arcadehal heb je twee soorten spellen: kermisautomaten en behendigheidsspellen. De behendigheidsspellen voeren wel de boventoon en als het goed is valt er geen geld te winnen.” Volgens de woordvoerder doen de arcadehallen niet iets wat verboden is: “Als je puur naar de wetgeving kijkt, is dit toegestaan. De wetgeving is vrij oud. Op de kermis valt er ook met deze spellen te spelen, maar dit is meestal een aantal dagen per jaar. Daarom is de verslavingsfactor dus nihil. Die wetgeving is hier niet van toepassing want een arcadehal is dagelijks open. Wij hebben eerder geconcludeerd dat kermisautomaten een verslavend effect kunnen hebben.”

Vergunning voor plaatsen

De Kamer van Koophandel biedt belangrijke inzichten voor wie een arcadehal wil starten. Op haar website staat het volgende over arcadehallen: “Een arcadehal beginnen: In een arcadehal (amusementscentrum) staan vaak behendigheidsspellen en soms ook kermisautomaten met kansspelen. In sommige gemeenten is een vergunning nodig voor het plaatsen van kermisautomaten of voor het vestigen van een arcadehal. Bekijk bij de gemeente waar u een arcadehal wilt beginnen of u een vergunning moet aanvragen.”

In gesprek

Omroep Gelderland heeft van de gemeente vernomen dat het hen dwarszit dat minderjarigen, tegen de afspraken in, op kermisautomaten kunnen spelen. De gemeente is van mening dat dit in de toekomst absoluut verbeterd moet worden. Als gevolg hiervan zijn er plannen om een dialoog aan te gaan met de eigenaren van The Game Box.

Veelgestelde vragen

The Game Box Apeldoorn heeft nog niet gereageerd. Op haar website worden wel een aantal veelgestelde vragen behandeld. We nemen ze even door: 

Vanaf welke leeftijd is The Game Box toegankelijk?

“Iedereen van jong tot oud is van harte welkom bij The Game Box! Ben je jonger dan 14 jaar? Bezoek ons dan samen met een begeleider van 18+.”

TIP voor een bezoek met jonge kinderen

“Ook kleine kinderen vinden het super tof bij The Game Box, echter merken wij dat als ze nog niet zo heel behendig zijn. Het speeltegoed raakt snel op en ook het aantal tickets dat ze winnen is soms niet genoeg om naar huis te gaan met een leuke prijs. Daarom bieden we extra voor onze kleine gamers het Little Gamer Arrangement. Kinderen tot en met 13 jaar kunnen dan minimaal een uur lang gamen voor een vaste prijs. Zij gaan dan ten alle tijden met minimaal 500 tickets naar huis. Hoe langer de speeltijd, hoe meer tickets de little gamer ontvangt. Zo gaan ze altijd naar huis met een leuke prijs!”

Wat kun je winnen met je tickets?

“Bij veel van onze spellen krijg je tickets uitgekeerd. Hoeveel, dat is afhankelijk van hoe goed je het spel hebt gespeeld. Met deze tickets kun je een keuze maken uit ruim 300 prijzen. Mocht je speciaal voor iets willen sparen en hebben wij dit niet in ons prijzenassortiment? Dan kun je hiervoor een verzoek indienen. Wij doen dan ons uiterste best om deze prijs voor jou te scoren. Wil je alvast ons prijzenassortiment bekijken, registreer dan jouw PLAYCARD en check online ons op dit moment verkrijgbare prijzenaanbod.”

Meer informatie over The Game Box Apeldoorn is te lezen op hun website.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!