Gerucht

Vrijdag 27 juli 2012

Door Geert Westra

Het is maar een gerucht, ik heb het van horen zeggen, waarschijnlijk niet geheel betrouwbaar, maar het is me wel verteld. Het kwam van de monumentenbewaker van Apeldoorn. We stonden op de parkeerplaats van de Apenheul, hij met een blikje chocolademelk, ik met een ranzig geworden kaasbroodje. Hij mailde mij nogal omzichtig, met talrijke verwijzingen en de plicht tot veel zwijgen. Vooral zijn naam moet onbekend blijven, een matige omschrijving van zijn outfit kan nog net, maar het bekend maken van de maat van zijn schoenen kan ik wel vergeten.

Het heeft alles te maken met de Oost-Aziatische boktor (de Anoplophora chinensis) zomaar ineens aangetroffen in balken van de tribune van voetbalvereniging AGOVV. Volgens onze bewaker is het een vooropgezet plan, de boktor is door het bestuur van de vereniging zelf uitgezet. Dat schijnt vorig jaar herfst te hebben plaatsgevonden op een regenachtige dag en vroeg in de ochtend.

Hij heeft dat weer gehoord van een voormalig bestuurslid van de voetbalclub, die na een conflict over ‘niets’ uit het bestuur is geflikkerd. Het voormalige bestuurslid vindt het schandalig, zo’n prachtige monumentale tribune opgeofferd aan de megalomane plannen van het bestuur en onze bewaker is het daar roerend mee eens. Of ik er aandacht aan wil besteden in de ‘Stentor’, de rubriek ‘Straatwijs’ lijkt hem wel geschikt.

‘Dat moet toch lukken,’ meneer Zweers, moedigt hij me aan, ‘u heeft zo’n vlotte pen en u houdt toch ook niet van dat megalomane’.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?