Geslaagde street art & graffiti jam aan de Laan van Zodiak

Zondag 30 augustus 2020

Door Ben Eggermont

Bij de tunnel onder de Oost Veluweweg, in het verlengde van de Laan van Zodiak, hielden een 15-tal street art en graffiti kunstenaars op 29 augustus hun jam. Ze maakten van een grijze, saaie tunnel een in het oog springend kunstwerk. Vandaag, zondag 30 augustus, leggen ze daaraan de laatste hand.

Aanleiding

Dit alles begon met de wens van de 13-jarige Aron Deij om in Apeldoorn, net zoals in Ede waar hij vandaan komt, een street art project te doen. Hij zocht daarvoor contact met Xander van Soelen van concertzaal Astrant in Ede. Xander nam contact op met de gemeente Apeldoorn en Gigant, waarna het balletje is gaan rollen. In drie maanden tijd was alles geregeld en kon de jam gisteren, 29 augustus, van start gaan. Xander zegt hierover: “Een mooi project. Met een keur aan kunstenaars uit het hele land konden we om 10 uur beginnen. We zaten wel een beetje in over de sombere weersvoorspellingen. Tot nu toe hebben we geen reden tot klagen.”

Kunstenaars

Aron, de aanstichter van dit gebeuren, deed zelf ook mee en maakte binnen een tijdsbestek van 6 uur een echte graffiti. “Ik had nooit gedacht dat het zo zou worden, allemaal bekende kunstenaars, geweldig!”, zegt Aron.

Een voor mij opmerkelijke deelnemer was Rosalie de Graaf uit Doesburg, voormalig student medicijnen. Sinds haar veertiende heeft ze zich op de kunst geworpen en heeft dat nooit meer losgelaten. Nu werkt ze als zelfstandig ondernemer al een aantal jaren in het vak. In 2019 won ze de prijs ‘Best Young Entrepreneur Award 2019’.

Vanuit Gigant was Milan Roerdink bij dit project betrokken. “We hadden deze jam het thema ‘Natuur’ meegegeven. Vanuit mijn ervaring met eerdere street art festivals was het fijn om hieraan mee te doen. Gelukkig waren er nog een paar potjes waaruit dit kon worden gefinancierd. Er was behoorlijk wat belangstelling, geïnteresseerd publiek en enthousiaste kunstenaars.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!