Getikt: Gender monument

Woensdag 6 september 2017

Door Ragrenner

Ragrenner

Mijn hondjes, Tasman en Keet, zijn genderneutraal. Ze bijten namelijk iedereen, ongeacht geslacht, geaardheid, geloof of ras. Sterker nog, ik denk dat ze de geslachtsverandering van buurman Henny behoorlijk hebben bespoedigd toen hij een middagje op ze gepast heeft, ze hebben die avond thuis niets meer gegeten. Overigens, met zo’n naam, Henny, hebben zijn/haar ouders hem/haar behoorlijk op het verkeerde been gezet. Maar zijn twijfel hebben de hondjes voorgoed weggenomen. Ze past nog geregeld op ze, doet ze niet lullig over. De hondjes moesten wel even wennen aan haar stem.

Geen idee hoe het komt dat Tasman en Keet zo tolerant zijn. Ik denk dat ze zelf in een verkeerd lichaam geboren zijn. De soort, hond, lijken ze prima te vinden maar het geslacht blijkt niet te kloppen. Tasman, reutje, heeft wel een grote bek maar als er wat grotere reuen toenadering zoeken maakt hij poten of verschuilt zich achter Keet. Hij laat haar de kastanjes uit het vuur halen en plast in missionarishouding. Keet, teefje, daarentegen rent elke andere hond tegemoet, dolt met allemaal en eet van twee walletjes. Ze tilt haar poot op om te plassen en staat haar mannetje.

Awel.

Genderneutraal, het gesprek van de dag. Denkt u, beste reiziger in dit leven, dat de wereld genderneutraal zal worden? Nee toch? Intolerantie viert hoogtij. En hoe moet een genderneutraal toilet er uitzien? Een betegelde ruimte met een afvoer in de vloer en een brandslang waar iedereen naar believen van zich af kan zeiken? Het herentoilet in de Finnigans begint er trouwens aardig op te lijken,  bordje “Genderneutraal” op de deur, damestoilet dichttimmeren en afwachten. Het is een beginnetje. Gender, zou trouwens zomaar een Iers biertje kunnen zijn, donkerbruin met een klavertje vier in het schuim.

Jahaa, ik zal mijn punt maken.

Ik heb van het College van B&W toestemming gekregen voor het plaatsten van een Gender(neutraal) Monument. In samenwerking met het Kadaster heb ik aan de Nieuwstraat, links naast de Poffertjeskraam, aan de rand van het Catharina Amalia park een viertal rijksdriehoeks-zuiltjes van graniet laten neerzetten. De zuiltjes deden in een vorig leven (sic) dienst als plaatsbepaling. Hier lees je er meer over.
En dat is wat ik wil bereiken met dit monument. Bepaal zelf je plaats en wie je wilt zijn maar geef een ander ook die ruimte!
En ik hoor je denken, maar het zijn wel (weer) falussymbolen. Ja, dus? Adam was wel de eerste mens heh! Een man! Schijnt een lul van een vent te zijn geweest maar hij is wel de stamvader van alle mensen, al die mooie mensen, net als jij en ik. Mooi heh, kinderen van één vader!

De officiële onthulling is op 4 oktober, Werelddierendag, leuk ook voor mijn hondjes al zullen ze het monument als pispaaltjes gebruiken.
De openingshandeling zal plaatsvinden door een bekende Apeldoorner en Elvis-fan met het zingen van ‘Love me Gender’!

Een oproep op Facebook volgt laatste week september.

Je moet wel getikt zijn als je niet komt!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!