Getikt: Lekker wijf!

Maandag 24 juli 2017

Door Ragrenner

Ragrenner

Beste lezer, in 2013 schreef ik onder de noemer ‘Mijn buurt’ mijn laatste column voor Apeldoorn Direct. Maar het jeukt weer en ik wil graag mijn bijdrage leveren aan dit steeds mooier wordende medium. Ik ga verder onder de naam ‘Getikt’; de stukjes rammelen tenslotte uit mijn toetsenbordje en het past ook beter bij mijn karakter, ik ben het namelijk ook.

Getikt: Lekker wijf!

Haar levensverwachting moet naar beneden toe bijgesteld worden, zo lees ik in de media. De toestand waar ze nu in verkeerd is zorgwekkend en ze moet met een pijnlijke ingreep beschermd worden tegen al te veel druk van buitenaf omdat er, van binnenuit een ernstige aanslag is gepleegd op haar gestel. Het water staat haar letterlijk aan de lippen en een dubbele amputatie is waarschijnlijk onvermijdelijk. Ik heb het over ‘De Freule’, de schepping van onze Apeldoornse kunstenaar Tirza Verrips.

Of de vergelijking ‘Lekker Wijf’ opgaat voor de naamgever van de brug, de freule van het voormalig landgoed Welgelegen, weet ik niet, het schijnt nogal een tang te zijn geweest. De scherpe bocht in het Apeldoorns Kanaal is aan haar te danken om dat ze het Kanaal niet door haar landgoed wilde.

Maar de vergelijking met de creatie van Tirza m.i. zeker. Twee ranke benen die stevig op de bodem staan, de fraaie glooiing over de volle lengte en twee machtige uitstulpingen waarop het goed toeven was. Was, de zitjes zijn inmiddels door vast gelaste hekken afgeschermd. Het begin van het einde vrees ik. Tirza zelf en ook anderen hebben meermaals aangegeven dat er onderhoud aan de Freule moest worden gepleegd. Helaas, inmiddels is het achterstallig en een comateuze toestand aanstaande waarna preventieve ruiming volgt! Of…?

Of de Gemeente Apeldoorn neemt verantwoordelijkheid voor haar adoptie-kind en maakt ruimte in de begroting voor volledig herstel en toekomstig onderhoud. Het is niet zomaar een brug, het is een kunstwerk, een lekker wijf die een flinke beurt nodig heeft en in de toekomst regelmatig haar make-up moet kunnen laten bijwerken. Hoe?

Leg voorlopig een pontonbrug langszij voor de fietsers en de wandelaars en stuur een gespecialiseerd team om haar grondig onder handen te nemen. En zet wat bankjes op het ponton, kunnen we lekker meegluren, een attractie van jewelste!

Je moet namelijk wel getikt zijn om dit stukje cultureel erfgoed ten onder te laten gaan. Haar oudere broer bij de Molenstraat is tenslotte om diezelfde reden van een wisse dood gered.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!