Goede artiesten en lekker eten: Bevrijdingsfestival Apeldoorn 2023

Zaterdag 6 mei 2023

Door Kevin van Es

Ook dit jaar stroomde het Zwitsalterrein in Apeldoorn vol. 5 mei, traditiegetrouw de dag om de vrijheid te vieren. Alhoewel het feest even in het water leek te vallen was het eendaagse festival, uitgerust met foodcourt en toonaangevende artiesten, wederom een groot succes! 

Spektakelstuk

Het evenement werd rond 12:00 geopend met een waar spektakelstuk. Yellow Pearl trapte het eendaagse festival af. Rond 14.00 stond er een woordje van burgemeester Ton Heerts en kinderburgemeester Jolie op het programma. Om, voor ons, onduidelijke redenen is dit niet gebeurd. In het publiek zat de sfeer er vanaf moment één goed in, veel bezoekers spraken hun bewondering uit richting de organisatie: “Het terrein ligt er weer prima bij, er zijn activiteiten voor de kinderen en er komen bijzondere artiesten.”

Gratis festival

Hidde is de organisator van het bevrijdingsfestival, hij is vooral heel trots op wat er is neergezet: “Het festival staat er weer fantastisch bij. Iedereen heeft zich keihard ingezet om dit te realiseren. Ook deze editie is de toegang tot het festival gratis.” Hidde geeft aan dat 10% van het festival gesubsidieerd wordt: “Voor de rest is het een risico, als het weer tegenzit of als de mensen geen dorst hebben is het probleem voor ons.” Tot slot geeft Hidde aan enthousiast te zijn over de line- up: “We hebben met Yellow Pearl, Faske Leeuwarden en Waylon bekende en onbekende namen binnengehaald. Binnen, in de Loods, hebben we elektronisch muziek.” Ook voor de kinderen valt er, met een springkussen en diverse snackkraampjes, genoeg te beleven. 

Foodcourt

Naast de sfeervolle muziek op het podium, genoten liefhebbers van lekker eten extra van het festival. Één lange straat vol hamburgers, loempia’s, churros en nog veel meer lekkers. Gedurende de optredens verzamelden vele, hongerige, bezoekers zich rond de foodtrucks aan de overkant van het podium. Een bezoeker gaf, met een zak patat in haar linker en een bekertje cola in haar rechterhand, aan speciaal voor Poar Neem’n naar Apeldoorn te zijn afgereisd: “Ik kom zelf niet uit de buurt, maar toen ik de line- up van het festival zag begon er bij mij iets te kriebelen.” 

Apeldoornse artiesten

Het evenement trok natuurlijk ook veel Apeldoornse bezoekers. Tijdens het optreden van Yellow Pearl was één dame in het publiek extra trots, haar zoon speelt namelijk in de band: “De sfeer is geweldig, met een beetje mooi weer en genoeg mensen.” In het publiek kwam de naam Yellow Pearl wel heel vaak naar voren: “Ik ben een redelijke fan van Yellow Pearl. Ik volg ze al jaren en ben bij de meeste optredens aanwezig. Voor de rest heb ik mij niet zo verdiept in line- up, maar dat Waylon komt is natuurlijk super!”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!