Gratis audiotour ‘Het Apeldoornsche Bosch’ nu beschikbaar in de Apeldoorn Stories-app

Woensdag 10 januari 2024

Door Redactie

Na de succesvolle audiotour ‘Beladen geschiedenis’, is nu ook de audiotour ‘Het Apeldoornsche Bosch’ gratis beschikbaar in drie talen via de Apeldoorn Stories-app. Deze app biedt tevens toegang tot andere historische wandelroutes door Apeldoorn, waaronder de Canadian Walk en Victory Walk. Hiermee zijn alle Apeldoornse audiotours met betrekking tot de oorlogsjaren nu samengebracht op één platform. CODA en Stichting Apeldoornsche Bosch hebben beide audiotours ontwikkeld, in samenwerking met Apeldoorn Partners en Bureau Max. De Apeldoorn Stories-app is kosteloos te downloaden via Google Play en de App Store.

Wandelroute

De eerste versie van de audiotour ‘Het Apeldoornsche Bosch’ landceerde in 2018. De tour biedt een indrukwekkende wandelroute over het terrein van ’s Heeren Loo Groot Schuylenburg. Hier zat van 1909 tot 1943 de Joods-psychiatrische instelling Het Apeldoornsche Bosch gevestigd. De wandeling kan gestart worden vanaf Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch aan de Fuldauerlaan of Brasserie De Zon aan de Regenboogbrink. De audiotour is beschikbaar in het Nederlands, Duits en Engels en is gratis te downloaden via de Apeldoorn Stories-app.

Over Het Apeldoornsche Bosch

In 1909 opgericht door de ‘Vereeniging Centraal Israëlitisch Krankzinnigengesticht in Nederland’, groeide Het Apeldoornsche Bosch snel uit tot een bloeiende Joods-psychiatrische instelling. Moderne paviljoens boden behandeling volgens de nieuwste inzichten, te midden van de natuur. Het was een levendige gemeenschap waar bewoners en personeel samen leefden volgens de Joodse traditie. Echter, op de noodlottige nacht van 21 op 22 januari 1943 werd Het Apeldoornsche Bosch op brute wijze ontruimd door de bezetter. Alle patiënten en personeel werden naar Auschwitz gedeporteerd en keerden nooit terug. Meer informatie is te vinden op de website van Het Apeldoornsche Bosch.

Beladen Geschiedenis

In samenwerking met Stichting Apeldoornsche Bosch maakt CODA met het project ‘Beladen geschiedenis: licht op de schaduwkant‘ de zwarte bladzijden uit de periode 1940-1945 en de bijbehorende plekken in en rond Apeldoorn zichtbaar. De website beladen geschiedenis Apeldoorn en het routeboekje, zijn beschikbaar in het Nederlands en Engels. Dit project is onderdeel van een reeks Apeldoornse websites over de Tweede Wereldoorlog, waaronder Het Apeldoornsche Bosch, Apeldoorn en de Oorlog en Gedenkstenen-Apeldoorn. Het gratis routeboekje is verkrijgbaar bij Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch en CODA, waar de wandeling ‘Beladen geschiedenis’ begint.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!