Gratis verhalen; Apeldoorners geven van alles weg

Donderdag 17 september 2020

Door Carla van Vliet

Op Facebook kan je de pagina ‘Gratis af te halen Apeldoorn en omgeving’ vinden. Daar wordt van alles en nog wat aangeboden. Veel kleding, voor baby’s, maar ook voor volwassenen. Heel veel meubilair van banken en kasten tot en met bureaustoelen en bijzettafeltjes. Veel decoratieve accessoires, van schilderijtjes tot en met waxinelichthoudertjes. De reden om spullen weg te geven blijkt divers. We gingen eens op onderzoek uit.

Meestal gaat het om verhuizen of gewoon de huidige inrichting willen veranderen, waardoor sommige items overbodig zijn. Veel vaker blijkt het te gaan om anderen te helpen, spullen een tweede leven te geven. Daardoor voorziet de site duidelijk in een behoefte en heeft niet voor niets meer dan 32.000 leden. Met zoveel leden lukt het om binnen een dagdeel een compleet nieuwe huisraad bij elkaar te sprokkelen voor iemand in een noodsituatie. Maar soms vraag je je af wat het verhaal achter de advertentie is. Een viertal voorbeelden waarbij doorgevraagd is en waarbij verhalen aan het licht zijn gekomen.

Perfecte plek

Helma van der Kolk plaatste: ‘Wie wil deze piano? Phoenix wilde hem niet. Ik zie graag dat hij goed terecht komt.’ Je voelt als lezer een betrokkenheid bij de piano, waarom doet ze hem dan weg? Helma vertelt: “Ik heb de piano een jaar of 5 geleden gratis bij een mevrouw in Deventer mogen ophalen. Ik woon in een mooi huis uit 1950 en had een perfecte plek voor de piano. Het is dan ook wel een pronkstukje! Ik speel zelf niet, zou het wel graag leren, maar tot nu ‘speelt’ alleen mijn 4-jarige kleinzoon er op. Ik wil hem ook helemaal niet weg doen, maar ik ga verhuizen en heb in mijn nieuwe huis helaas geen plek. De kringloopwinkel bestempelde hem als ‘te oud en dus onverkoopbaar’, wat ik heel jammer vond. Volgens mij is er altijd wel een liefhebber voor. Ik hoop niet dat ik hem moet slopen voor het grofvuil!”

Een dag later is de piano opgehaald; al deed dit Helma wel een beetje zeer. Het feit dat er een meisje echt op gaat spelen verzacht de pijn wat.

Een beetje mooier

Een andere dame, die liever anoniem blijft, plaatste: ‘Dozen met taartbodems (12 stuks per doos en tenminste houdbaar tot 23-09-2020) af te halen bij mij thuis.’ Wie heeft er nu dozen vol taartbodems over? Hoe kom je er aan? Zij vertelt: “Megafoodstunter, een bedrijf in Apeldoorn adverteerde ermee, dat je daar gratis taartbodems kon afhalen. Ik ben erheen gereden en heb de auto volgeladen. Ik dacht dat is ook leuk voor anderen en dus deel ik ze nu gratis uit op Facebook. Er komen nu mensen voor een buurthuis of kinderopvang, maar ik vind het ook fijn als er mensen komen die er maar 1 of 2 willen zodat ze ook eens wat lekkers bij de koffie hebben. Ik geef wel vaker dingen weg hoor, zoals kleding, eten en tuinmeubelen, wat ik niet meer gebruik. Ik geef het weg om er iemand anders blij mee te maken, vaak zijn dat mensen die weinig tot niets te besteden hebben. Het maakt de wereld weer een beetje mooier.”

Jacqueline Michorius plaatste: ‘ Microfoonstandaard, zo goed als nieuw!’ Zien we hier een verloren zangcarrière? Wat zit hierachter? Jacqueline legt uit: “Eerlijk gezegd zet ik de standaard hier omdat het me niet lukt hem te verkopen, haha! Ik zing al heel lang, van kinds af aan, maar momenteel zing ik bij Vocalgroup ADD9. Onder de muzikale leiding van Wilco Stronks zingen we onze eigen pittige, maar leuke en originele poparrangementen. Op 26 september zouden we met de andere koren van Wilco een concert houden in Gigant, maar helaas gooide corona roet in het eten. We hebben al eens opgetreden voor RTV Apeldoorn, de Culturele Pleinmarkt bij Orpheus en ook vaak bij Art Café Sam Sam. Zelfs Ilse de Lange heeft onze eerste repetitie van haar nummer Changes geliket op Instagram. We zingen vaak versterkt met onze eigen microfoon. Deze past echter niet op de standaard, vandaar dat ik deze weggeef.”

Gambia

Naast het weggeven is het op de site ook mogelijk iets te vragen. Celia Apell- Van Ijzendoorn plaatste: ‘Heeft iemand misschien wat Duplo liggen die ik mag komen halen voor een gezin in Gambia?’ Gambia? Hoe komt een Apeldoornse aan dit contact? Celia antwoordt: “Ik ken het gezin niet persoonlijk, alleen van foto’s. ik heb een goede vriend in Gambia wonen en dit gezin waar ik de Duplo voor vraag woont vlakbij hem. Ze zijn straatarm. Inmiddels is een andere goede vriend hier in Nederland sponsorouder van één van de kinderen zodat de jongen naar school kan. Ik stuur zelf 2 keer per jaar zo’n 5 á 6 bananendozen met hulpgoederen naar mijn vriend in Gambia en sinds dit jaar doe ik er ook een pakketje bij voor dit gezin.”

Ze legt uit: “Kleding, zeep, groentezaad en hopelijk ook duplo. Ik ben er best druk mee. Inmiddels ben ik zelf tussenpersoon voor twee sponsorkindjes, we hebben een moestuin met waterput opgezet en dan ook nog het verzamelen en opsturen van de hulpgoederen. Momenteel ben ik aan het kijken of het haalbaar is een stichting op te zetten zodat we meer mensen kunnen gaan helpen. Ik ben zelf ook eens in Gambia geweest en heb gezien hoeveel armoede daar is. Maar ook hoe gastvrij en lief ze zijn. Dus ik doe mijn best.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!