Groen estafettestokje 13: Jan van Beckhoven

Zondag 15 september 2019

Door Redactie

Froukje Runia draagt het groene estafettestokje over aan de 72-jarige Jan van Beckhoven. ,,Duurzaamheid is een modewoord geworden en we plakken dat te kust en te keur op allerlei artikelen”, vindt hij. ,,Het woord is gedevalueerd. De Zuid-Afrikaanse vertaling van dat woord is ‘volhoudbaarheid’ en dat is een veel geschikter woord. Vanuit die gedachte zie ik duurzaamheid als een beheersbaar systeem van het energiegebruik, de afvalstromen, onze mobiliteit en het wonen.”

De afgelopen 20 jaar ben is Jan actief geweest om elektrische bussen en waterstof-elektrische bussen in het OV te krijgen. ,,Bussen kunnen een belangrijke aanjager zijn van de energietransitie. Daarvoor moet je de politiek, de ambtenaren, de bestuurders en de vervoerders zover zien te krijgen. Tevens ook zorgen voor bussen en infrastructuur. Dan weet je waar ik de afgelopen jaren mee bezig ben geweest. Inmiddels rijden er 2 waterstofbussen dagelijks in het OV.”

Hij legt uit: ,,Belangrijke stelregel is: Hoe lokaler je opwekt, hoe beter je bewust bent van energiegebruik. Bewoners van de wijk Kerschoten hebben dat gemerkt toen hun huizen voorzien werden van zonnepanelen. De elektriciteitsmeter kon bij veel zon en weinig elektragebruik, zelfs teruglopen. Nu dat terugleveren van elektra inmiddels aan steeds meer voorwaarden verbonden is, moeten we dat anders aanpakken. Niet alles in het net terug willen stoppen, daar is het net niet geschikt voor. Sla het lokaal op. Ik zou graag zien dat het beter benutten van zonnewarmte en zonlicht hoger op de Apeldoornse agenda komt te staan. Leg een lokaal zonne-energie-netwerk aan, waar ook energieopslag aan gekoppeld is. Begin met alle straatverlichting op het zonne-energie-netwerk aan te sluiten, waarbij ook energieopslag een onderdeel is.”

Ten slotte zegt hij: ,,Energie zelf opwekken en ook zelf gebruiken is een goede manier om tot een bewust energiegebruik te komen en de “energie-footprint” lager te krijgen. Dat gaat uiteindelijk ook merkbaar worden in je eigen portemonnee.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!