Groen estafettestokje 4: Wijnand Zwart

Zondag 14 juli 2019

Door Redactie

Wekelijks krijgt een inwoner van Apeldoorn het groene stokje digitaal uitgereikt. Daarmee nodigen de energieregisseurs in Apeldoorn een Apeldoorner uit om zijn of haar duurzaamheidsverhaal te vertellen en hiermee anderen te inspireren. Deze week is het stokje voor Wijnand Zwart.

,,k denk dat de milieuproblematiek een stuk beheersbaarder zou zijn als we met minder mensen op deze aarde zouden zijn”, meldt hij. ,,Maar daar heb ik heel weinig invloed op. Ik heb wél invloed op wat ik zelf doe qua milieu-impact. Ik ben natuurlijk ook de aarde aan het vervuilen, maar ik doe m’n best om dat binnen de perken te houden. En daarbij: het moet ook nog een beetje leuk blijven.”

Wijnand is een techniek-liefhebber. ,,En dan is het juist heel leuk om met ‘duurzaam’ bezig te zijn: zonnepanelen op het dak, een lucht-lucht warmtepomp die grotendeels het huis verwarmt, regentonnen zodat we in drogere periodes daarmee (moestuin-)planten water kunnen geven. Ik ben in het bijzonder ‘voertuigliefhebber’. Zo heb ik een driewielige ‘auto’ gebouwd; je kan met 2 personen achter elkaar zitten, het lijkt wel wat op een gestroomlijnde ligfiets. Het ding mag gewoon de snelweg op en gemiddeld kom ik op 1 liter benzine 50 kilometer ver. Dat halen de meeste bromfietsen nog niet eens bij 45 kilometer per uur! Het kan dus wél.” Thuis heeft Wijnand een elektrische fiat Panda uit 1992. ,,Origineel was ‘ie al elektrisch. In die Panda heb ik modernere accu’s geplaatst, waardoor het ineens een bruikbaar wagentje is geworden. En onlangs heb ik nog een oldtimer Vespa bromscooter omgebouwd naar elektrische aandrijving. Een gruwel voor de purist, maar ik vind het leuk. Energie van de zonnepanelen erin en rijden maar.”

Hij geeft aan de milieuproblematiek te zien als een interessante technische uitdaging. ,,Maar volgens mij gaan we het met alléén techniek niet redden. Minder vlees en zuivel eten, minder (nieuwe) spullen kopen en –het moet toch maar gezegd worden- minder kinderen maken.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!