Groene transformatie: Plannen rond binnenstad Apeldoorn gepresenteerd

Maandag 15 mei 2023

Door Kevin van Es

De binnenstad van Apeldoorn ondergaat binnenkort, zoals alom bekend, een flinke makeover. Winkelen, wonen en werken op een plek waar de Veluwe voelbaar aanwezig is. De plannen rond het Stadspark van Apeldoorn zijn al langer bekend, maar wat gaat er nou precies gebeuren? We hebben de grootste veranderingen op een rijtje gezet!

Grote Markthof

Leuke bankjes, hoge bloemen en wandelpaadjes. Aan de Grote Markthof staat veel te gebeuren. Zo kan je genieten van een kopje koffie op het nieuwe horecaterras, of laat je verwonderen door het toekomstige kunstwerk. Kom na een dag winkelen helemaal tot rust in de omgetoverde Grote Markthof of wandel door een van de, door natuur omringde, paadjes. Het moet een groen geheel worden.

Griftpark Kalverstraat

De Kalverstraat ondergaat straks een hele metamorfose. Tijdens de bijeenkomsten, waar inwoners en ondernemers de kans kregen om mee te denken, is besloten dat er een groene uitstraling moet komen. Het moet een echte ontmoetingsplek worden voor iedereen: buurtbewoners of toevallige voorbijgangers. De ontmoetingsplek wordt omringd met bomen en planten, ook de gevels van de omliggende huizen worden voorzien van extra groen. In het midden van het plein komt een bank, in de vorm van een cirkel.

Griftpark Hofstraat- Kanaalstraat

Ook aan de Grift aan de Hofstraat, doorlopend in de Kanaalstraat, wordt een groene omgeving het uitgangspunt. Voor de betonnen zijkanten van de Grift komt groen terug. Het vergroenen geeft een natuurlijke uitstraling, maar heeft ook een minpunt. Het onderhoud wordt vanwege de nieuwe planten en bomen een stuk lastiger. Het beeld van bussen over de Kanaalstraat is binnenkort ook verleden tijd, de straat wordt namelijk enkel gebruikt voor leveranciersverkeer en fietsers. Het fietspad wordt meer richting de as van de weg gehaald, waardoor er meer ruimte en een groter voetpad ontstaat voor voetgangers.

Parkstraat Zuid

Aan de straat van rijwielspecialist Dirk Blok,Brownies & Downies en Klein Berlijn staan een aantal veranderingen voor de deur. De Hoofdstraat verandert in een complete Parkstraat, een groene rode loper. Ook rond de kerk kan een kleine hervorming zeker geen kwaad. Buiten een hek, twee bankjes en een fietspad valt er weinig te beleven. Om de kerk moet een ‘parkachtige ruimte’ komen met een promenade, waar mensen kunnen zitten en wandelen.

Plannen inzien

Dinsdag 9 mei werden de plannen rond de Stadsparkprojecten gepresenteerd in het Apeldoornse stadhuis. De plannen zijn tot 24 mei, op alle weekdagen, in te zien op de eerste verdieping van het stadhuis. Daarnaast zijn de plannen en de schetsontwerpen online te bekijken.

In deze video van de gemeente Apeldoorn worden de plannen nogmaals uitgelegd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!