Grote bergen afval ergeren omwonenden Kanaal Noord

Maandag 23 januari 2017

Door Redactie

De laatste tijd komen er bij de redactie van Apeldoorn Direct geregeld foto’s binnen van lezers die hun frustratie kwijt willen over containers waar bergen met afval staan. Want dat blijkt steeds vaker het geval. De Apeldoornse Frits de Lang (51) ergert zich mateloos. Hij woont sinds 2006 aan het Kanaal Noord en ziet sinds de plaatsing van inzamelingscontainers in 2013 bijna dagelijks bergen met afval staan. En dat afval waait daarna vaak zijn tuin in.

Vlak na de plaatsing van de containers begonnen de frustraties al, meldt hij. ,,Er is ons veel beloofd, maar niks gebeurde. We kregen een handknijper en een rol rode vuilniszakken, dan konden we het vuil dat in onze tuin waaide oppakken en in de zakken doen. Deze mochten we er dan bij zetten en dan werden ze wel opgehaald. Onbegonnen werk, elke keer maar weer 14055 bellen. Daar wordt gezegd dat ze het doorgeven, maar dat deze locatie hun aandacht niet heeft.”

Frits geeft aan dat hij snapt dat de burgers er ook zelf schuld aan hebben. ,,Maar het systeem werkt niet. Hoeveel er al in het kanaal gewaaid is met geen pen te beschrijven. Ik heb de foto’s op verschillende Facebookpagina’s geplaatst en door de reacties merk ik wel dat het op meer plekken mis is. Ik ben ondernemer en rij regelmatig door Apeldoorn en constateer dit op meerdere plekken.” Hij geeft dan ook aan dat hij het niet meer vindt kunnen op deze manier. ,,Er wordt volgens mij genoeg verdient aan ons afval en subsidies. Maak weer wijkposten met een afvalstraat, zet er een gesubsidieerde arbeidskracht bij, dat is gelijk goed voor de werkgelegenheid.” Verder heeft hij nog wel meer oplossingen. ,,Verhoog de limiet voor het gratis storten van grofvuil, zeker gezien in de toekomst de grijze containers gaan verdwijnen en gebruik na sluitingstijd camerabewaking zodat overtreders goed aangepakt kunnen worden.”

Arnoud van der Steen, woordvoerder van de gemeente Apeldoorn zegt de problemen te kennen. ,,Het fenomeen is bij ons bekend”, meldt hij. ,,Het succes van de inzameling van de kunststofverpakkingen heeft helaas ook een schaduwzijde. Deze zie je vooral rond het weekend. Het heeft onze aandacht, vanuit Circulus-Berkel en onze handhavers.”

Van der Steen meldt dat Circulus Berkel per locatie de glascontainers 3 keer per week leegt, de papiercontainers 7 keer per week en containers voor kunststofverpakkingen 17 keer week. ,,We proberen de ruimte rondom containers zo afvalvrij mogelijk te houden. Op zaterdag maakt Circulus Berkel nog laat een ronde om de kunststofverpakkingencontainers te legen. Op maandagochtendvroeg rijden ze een ronde, zodat de containers weer leeg zijn.”

Hij vervolgt: ,,De gemeente werkt aan een nieuw recycleplan. Hiermee verwachten wij te kunnen voldoen aan de toegenomen vraag naar scheidings- en recyclingmogelijkheden. Een belangrijkonderdeel hiervan is het omgekeerd inzamelen van afval. Dit betekent dat de grijze container een oranje deksel krijgt en gebruikt wordt voor plastic, metaal en drankverpakkingen. De minimale hoeveelheid overgebleven restafval kan men, net als glas, dan inleveren bij ondergrondse containers.”

Inwoners van Apeldoorn kunnen hun mening geven over de nieuwe plannen. De plannen zijn te vinden op de website recycleservice.apeldoorn.nl. Op deze site kan men ook hun mening kenbaar maken.

Elke maandag onze verhalen in de mail?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!