Grote opkomst bij open dag en officiële opening Klein Zuidbroek

Zondag 5 september 2021

Door Tim Uilen

Een wasknijper, dat kreeg iedereen bij binnenkomst van het terrein waar de tiny houses staan. Met de knijper konden de bewoners bijhouden hoeveel mensen aanwezig waren. De opkomst op de zaterdagochtend van 4 september was groter dan verwacht. Terwijl een aantal met de auto arriveerden, kwam het grootste deel met de fiets of ter voet naar de open dag. Iedereen zat met spanning te wachten om de huisjes in te lopen en het terrein te ontdekken, eerst volgde nog een kleine opening. Iris Coethoorn, die we afgelopen week op woensdag 1 september spraken, verwelkomde iedereen op het terrein en legde een aantal regels uit. Daarna introduceerde Iris wethouder Jeroen Joon, hij kwam langs om het project en de open dag officieel te openen.

Tiny Houses

“Ik ben sinds het begin bij dit project betrokken en ik vind het echt fantastisch wat er nu staat”, vertelde de wethouder. “Wij hadden als gemeente nog geen ervaring met een vergelijkbaar project en ik ben blij dat we nu wel hiermee zijn begonnen.” Vervolgens knipte wethouder Joon een lintje door en kon de open dag beginnen. Van de 10 huisjes hadden 8 hun deuren opengezet, bij de meeste kon je ook even binnen rondlopen. Wat opviel waren de verschillen tussen de huisjes. Niet zozeer aan de buitenkant, maar eerder aan de binnenkant. De ene kiest voor een zeer minimalistische indeling, terwijl een ander toch voor een meer huiselijk uiterlijk gaat. Kiezen voor een grotere keuken leidt tot een verkleining van een andere ruimte. Zo heeft alles een aparte balans, maar is er veel eigen keuze rondom de indeling.

Gemeenschap

Na de openingsceremonie liep iedereen naar een huisje van zijn of haar keuze. Als snel stonden er wachtrijen buiten de woningen, er was namelijk sprake van een gelimiteerd aantal personen per huisje. Tussen de drukte door konden we nog met Maureen spreken, ze was druk bezig met alle gasten in haar woning. “Ik ben echt een mensenmens. Je ziet mij hier opfleuren”, vertelt Maureen over haar motivatie om hier te gaan wonen. “Ik woonde in een studentenhuis, maar dan ga je uiteindelijk nadenken over wat je wilt doen. In Amersfoort, waar ik eerst woonde, is huren en kopen harstikke duur, dus ik ging naar alternatieven kijken.”

Wonen in een appartement of rijtjeshuis was ook niks voor Maureen. Daarnaast vindt zij het heel fijn om dingen te delen. “Heeft bijvoorbeeld ieder huis nou per se een grasmaaier nodig? Of kan je zoiets ook samen delen?”, stelde Maureen. “Zo kan je op verschillende manieren een stukje beter voor de aarde zorgen en dat, zoals je kan zien, ook heel comfortabel doen.” De gehele gemeenschap leeft wel off-grid, dat betekend geen vaste aansluiting op water, riool, gas, elektra en kabel. Zo heeft iedereen bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak en bevindt zich op het terrein een composthoop en een waterput. Na de rondleidingen bij de huisjes, een kopje zelfgemaakte soep en een kijkje bij de moestuintjes verliet iedereen netjes volgens de planning om 12.00 uur het terrein. Klein Zuidbroek is officieel geopend.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!