Hanger aan PMD-container? Dit is wat het betekent

Woensdag 3 april 2024

Door Redactie

De gemeente Apeldoorn en Circulus slaan de handen ineen voor een nieuwe campagne gericht op het correct scheiden van PMD-afval. Tussen 8 april en 30 mei zal Circulus controles uitvoeren op de inhoud van de PMD-containers, als onderdeel van deze inspanning om bewustwording te vergroten.

PMD: plastic, metaal en drinkpakken

PMD staat voor Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen en Drinkpakken. Allemaal waardevolle materialen die worden gerecycled om nieuwe producten te maken. Een correcte scheiding is van cruciaal belang omdat verkeerd gescheiden PMD-afval uiteindelijk tot verbranding leidt, wat zowel slecht is voor het milieu als hogere kosten met zich meebrengt. Hoewel het scheiden van PMD-afval in Apeldoorn al goed gaat, benadrukt de gemeente dat er altijd ruimte is voor verbetering.

Controles en kleurcodes

Naast de communicatiecampagne zullen er controles plaatsvinden op de inhoud van de PMD-containers. Circulus zal hangers aan de containers bevestigen: oranje en groen om respectievelijk aan te geven of de inhoud verbetering behoeft of goed gescheiden is. In de loop van de campagne worden ook rode hangers ingezet om ernstige fouten aan te duiden.

De controles zijn in lijn met de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), die bewoners verplicht om afval gescheiden aan te bieden. Circulus en de gemeente Apeldoorn verzekeren dat ze zich strikt houden aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) om de privacy van bewoners te waarborgen.

Een verrassing

Bij een groene hanger wordt het correct scheiden van PMD-afval gewaardeerd, met zelfs kans op een beloning voor de vinder. Bewoners worden aangemoedigd om hun PMD-container goed in de gaten te houden, omdat er zelfs een ‘gouden’ hanger te vinden zou kunnen zijn. Het exacte cadeau blijft vooralsnog een verrassing.

Een rode hanger geeft aan dat er ernstige fouten zijn gemaakt bij het scheiden van het afval, waardoor de container niet geleegd wordt. Bewoners ontvangen instructies over hoe ze deze fouten kunnen corrigeren.

Checklist

Om bewoners te helpen bij het correct scheiden van PMD-afval, heeft de gemeente een eenvoudige checklist opgesteld. Als afval aan de volgende criteria voldoet, hoort het bij het PMD:

  • Is het een verpakking van plastic, metaal of een drinkpak?
  • Komt het uit de keuken of badkamer?
  • Is het leeg?

Doorzichtige zakken worden aangeraden voor het inleveren van PMD-afval om een goede scheiding te garanderen. Grijze vuilniszakken moeten vermeden worden.

Voor meer informatie over PMD-scheiding en wat ermee gebeurt, kun je terecht op doemeemetpmd.nl. Vragen over deze campagne kunnen gesteld worden aan het KlantContactcentrum van Circulus. Medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar van 08.00 tot 17.00 uur via het servicenummer 0900-9552 (normale belkosten) of via WhatsApp op 06 10 50 73 00 (let op: bellen is niet mogelijk).

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!