Harley-dag Apeldoorn 2016: Echte motors, echte mannen!

Maandag 16 mei 2016

Door Gracia Sullivan

De mooiste dag van het jaar in Apeldoorn: tweede Pinksterdag, Harleydag! Om 12 uur sta ik midden op het nog lege Marktplein. Daar komen ze, honderden, één voor één binnenrollen. Is er een ander geluid zo specifiek als het geronk van een Harley Davidson? Wat een sensatie, het vibreert door het hele lijf. Dan weet ik weer: I was Born To Be Alive!

Burgemeester John Berends opent het spektakel heel toepasselijk: hij wordt binnengereden achterop een hele vette dikke zwarte Harley. Hij zegt me dat hij gek is op dit event: stoer, maar toch helemaal passend bij ‘Apeldoorn familiestad’. Een uur later is het Marktplein gevuld met duizenden motoren, stoere mannen en coole chicks. Maar ook een gezellige mix van ouderen, jongeren, kinderen, honden. Het is een feest, net niet bedorven door de paar spatjes die af en toe vallen.

Jong en oud vergaapt zich aan de prachtige bolides. Veel ervan zijn zwart, met oogverblindend blinkend chroom. Als vrouw vallen me dan toch ook nog andere details op. Motoren in uitbundige kleuren blauw, rood, oranje bijvoorbeeld. Maar ook schitterende ‘hand-painted’ varianten, of met andere artistieke details zoals een prachtig lederen zadel met een arend erop. Mijn persoonlijke favoriet is een bike waarvan de onderdelen beschilderd zijn met goudkleurige patronen. Zelfs de uitlaatpijp is omwonden met goudkleurig draad. Zoveel zorg, zoveel liefde, zoveel creativiteit spreekt daaruit.

Ook muzikaal worden we goed getrakteerd. De openingsact is een spetterende rockband uit de UK: Rob Holmes. Ze schudden ons goed wakker met hun lekkere harde rock, met prachtige gitaarsolo’s waarbij de bas bijna net zo ronkt als de Harleys op de achtergrond. De Apeldoornse band 5Pack volgt, en speelt heerlijk weg. Apeldoorns hoop in bange dagen, dat zeker. Maar eerlijk gezegd: Rob Holmes was a hard act to follow!

Werkelijk grandioos is het optreden van Alides Hidding and the Blenders. Alides is bekend als oprichter, zanger-gitarist en songwriter van de Nederlandse disco-fuckband Time Bandits, die vooral in de jaren tachtig de ene hit na de andere scoorden. In een kort interview vertelt hij mij hoe hij nu, op 62-jarige leeftijd, zich in deze formatie met The Blenders helemaal kan uitleven met wat hem sinds zijn jeugd het meeste heeft geïnspireerd. The Who, Led Zeppeling, Jimi Hendrix. “Ik ben helemaal gitaar-crazy”. Nou, dat hebben we gehoord. Crazy gitaarsolo’s waar je het warm van kreeg, zowel van hem als van gitarist Oop Boonen. Alles komt voorbij, van Peter Tosh tot Prince. Papa was a rolling stone! Op het einde staan we allemaal te swingen, daar op dat plein. Wordt het bijna nog te warm in het zonnetje. ,,Ik wil best sterven op het podium”, roept Alides. Nou voorlopig nog niet, hoop ik. Blijf jij nog maar even lekker spelen voor ons!

Op het eind van de middag is het festival nog niet voorbij, met optredens van Apeldoorns trots, de funk/rockband Carve, en Party Harry nog in het verschiet. Maar de bikers… die vertrekken. Dag stoere lieve mannen op jullie stoere bikes. Tot volgend jaar. Ik verheug me er nu al weer op.

Door Gracia Sullivan

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Harleydag

3 REACTIES

Geen stigma

Geen stigma 16 mei 2016 om 22:12 uur

Harleydagen zijn doorgaans een familiefeest waar iedereen welkom is. Bikers onderling zien elkaar ook als broeders en zusters. Juist daarom is het onbegrijpelijk dat de organisatie haar familie uitsluit. In de huisregels zijn alle bij naam en toenaam genoemde motorclubs (MC) niet welkom als zij hun clubkleuren (colors) dragen. Clubkleuren waar zij trots op zijn en hard voor hebben gewerkt. Anderzijds mogen motorclubs zoals Harley-Davidson Clubs (HDC), Harley Owner Groeps (HOG) en andere motorclubs wel in hun clubkleuren verschijnen. Deze vorm van willekeur is de trots van de organisatie blijkens haar webpagina. Daarmee blijkt dat zij willens en wetens een bevolkingsgroep uitsluit, stigmatiseert en discrimineert en dat past niet bij een voor iedereen toegankelijk familiefeest !!! #geenstigma

Ruud Vink

Ruud Vink 17 mei 2016 om 09:57 uur

Zo is het maar net GeenStigma schandalig dat men hele groepen uitsluit.

Sjef Peeters

Sjef Peeters 29 mei 2016 om 17:35 uur

Ja, de muziek in Apeldoorn was geweldig leuk, maar de sfeer daarentegen was veel minder. Veel clubs, door 'naming en shaming' al vooraf zwart gemaakt, waren afwezig. Deze lifestyle bikers hebben hun Harley niet als weekend hobby, maar leven motors, hun Harley Davidson en vooral hun club membership. Hun colors, lang haar, ringen, tattoo's en hun outfit horen ook tot onze motorwereld. Dit event was nu een tandartsen en advocaten bling bling treffen, en gezien het grote aantal zwart/oranje leren €500,-+ HD jasjes rijders en hun €30.000 ,- + brommertjes zit ik er niet veel naast.

ReagerenLet op: een reactie wordt pas geplaatst na goedkeuring van een beheerder


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!