Hart voor huisdieren: Apeldoornse stichting steekt baasjes in nood een hart onder de riem

Maandag 25 maart 2024

Door Kevin van Es

Wanneer je net niet in aanmerking voor de dierenvoedselbank komt, maar wel moeite hebt met rondkomen, is het houden van een huisdier een complex verhaal. Er moest een stichting komen die voorkomt dat Apeldoornse huisdieren met een lege maag gaan slapen. Apeldoorners Dinja Blom, Jolanda Muller en Wilma Scholten laten hun dieren hart spreken en richten de stichting ‘Hart voor huisdieren’ op. Dinja vertelt meer over de gloednieuwe instelling! 

Het drietal kent elkaar van de Apeldoornse dierenvoedselbank, zo vertelt Dinya: “Dat is een initiatief voor mensen die minima verdienen. We merkten dat veel mensen die zich aanmeldden geen recht op hulp hadden wegens een uitkering. Die groep loopt vast. Als iemand een euro boven de grens zit betekent niet dat er geen hulp nodig is. Toen hebben we besloten om iets nieuws op te richten. We doen dit bewust met dit drietal omdat iedereen zijn eigen kracht heeft.”

Vrijwilligers

Jolanda werkt al 30 jaar als vrijwilligerscoördinator in het Gelreziekenhuis: “Zij weet als geen ander hoe je met vrijwilligers omgaat.” De stichting heeft al enkele vrijwilligers weten te strikken: “We checken elke maand hoe het gaat en er is onderling contact. Eigenlijk is ons team zo goed als compleet, we hebben een gedreven team van in totaal 10 à 15 mensen. We zoeken nog vrijwilligers om donaties op te halen in de wijken Zuidbroek en de Maten,” legt Dinja uit.

We hebben allemaal een passie voor dieren. Het feit dat mensen dieren vanwege de financiële situatie weg moeten doen vind ik verschrikkelijk, er is genoeg negativiteit. Huisdieren houden mensen op de been.” Dinja legt uit: “We zamelen niet alleen levensbehoeften in, maar ook kattengrit, hooi en stro. Het aanbod is vele malen groter dan de vraag, bij specifieke verzoeken (denk aan een mand) doen we een oproep in ons netwerk.” 

Aandacht

Aan aandacht heeft de gloednieuwe stichting niet te klagen, zo vertelt Dinja: “We hebben onlangs in een radio-uitzending van Johan Luijkman bij RTV Apeldoorn over de stichting mogen vertellen. Het is eigenlijk best bizar als je bedenkt dat het idee half februari ontstond. We hebben een oproep gedaan in een Facebookgroep rond gratis afhalen. We ontvingen direct tientallen reacties van mensen die hun bewondering uitspreken voor wat we doen.”

de Noorderlaan 61 (de voormalige Ambelt school), waar wij via de Gemeente Apeldoorn en De Kabath Vastgoedbeheer een fantastisch pand ter beschikking hebben gekregen om onze dromen te verwezenlijken.

Ook vanuit de Apeldoornse gemeenschap ontvangen de drie dierenvrienden genoeg steun: “Twee weken later kregen we via de Gemeente Apeldoorn en een Apeldoornse vastgoedbeheerder een gratis huurcontract voor een pand aan de Noorderlaan 61 (de voormalige Ambelt school). We beschikken zelf over een redelijk netwerk, maar de bereidwilligheid ondernemers in de regio is zo groot. Het is echt ongelofelijk hoeveel mensen willen helpen, we hebben van de week bij de gemeente Apeldoorn ons initiatief gepitcht, wethouder Danny Huijzer gaf meteen aan budget voor ons plan over te hebben. Dierenartsen bieden tegen een gereduceerd bedrag vaccins en we hebben ook berichten gehad vanuit onder andere dierentrimsalons.”

Neem voor meer informatie over de gloednieuwe stichting een kijkje op de site van hart voor huisdieren.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!