Hert en gele Jager in het Beekpark

Dinsdag 2 november 2021

Door Dione Lam

Eigen foto

Het kunstwerk aan de Vosselmanstraat en naast het Beekpark is afgelopen nacht geel bespoten. Door wie, of de precieze reden hierachter, is nog niet bekend. Het beeld, dat gemaakt is in 2007 door Gijs Assmann, is geïnspireerd door de Sint-Hubertuslegende.

Normaal een brons kunstwerk met groen platina, wat nu dus bij de Jager niet zo groen meer is, en nu een beeld bespoten met graffiti. Of de persoon hiermee een statement wilde maken, is onduidelijk. “Het wordt door ons opgepakt en morgen gaat de gele verf eraf”, vertelt gemeente Apeldoorn. Wil je het gele mannetje nog zien? Dan moet je gauw naar het Beekpark gaan.

Betekenis

Kunstenaar Gijs Assmann raakte geïnspireerd door de Sint-Hubertuslegende: de jager die tegenover het hert staat, waarvan het gewei verandert in een oplichtend kruis, waarna de man het dier laat leven. De legende zie je ook terug op het logo van kruidenbitter Jägermeister. Het kunstwerk is een humoristisch en tegelijkertijd ook een absurd beeld, kenmerkend voor kunstenaar Assmann.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!