Het belang van goede voeding en drinken tijdens de Apeldoornse Vierdaagse

Dinsdag 28 juni 2022

Door Redactie

Je wandelt de Apeldoornse Vierdaagse, je gaat je niet lekker voelen of krijgt kramp en besluit te stoppen. Wat een domper! Dit is een herkenbaar probleem tijdens (langdurige) inspanningen en toch makkelijk op te lossen. Ter voorbereiding op de Apeldoornse Vierdaagse spraken wij met sport- en leefstijlcoach Danielle Gommers-Vriezema. “Voldoende blijven drinken”, adviseert zij direct. “Mensen zijn ook vaak te warm gekleed”, voegt ze toe. Waar let je verder op tijdens het wandelen en wat is dan goede voeding?

Goede voorbereiding is het halve werk

“Voorbereiding is het halve werk”, benadrukt Danielle, “tijdens de trainingen let je al op je voeding en zorg je ervoor dat je voldoende eet en dus blijft drinken. Verder is verse voeding heel belangrijk: “Voorverpakt eten is natuurlijk makkelijk, maar daar zitten helaas ook heel veel suikers in. Eet zoveel mogelijk volgens de schijf van vijf, met vers fruit, en drink voldoende”.

Vitaminebar

Jos van Laar speelt daar slim op in met zijn ‘Vitaminebar’, die je tijdens de Apeldoornse Vierdaagse elke dag langs de route vindt. Op de heen- en op de terugweg. Hij verkoopt er sappen, smoothies en fruit- en yoghurtbekers. Vooral de smoothies zijn populair, zeker bij warm weer. “We maken ze op basis van verse jus d’orange en voegen daar ingevroren fruit aan toe. Lekker afkoelend dus en ze zijn er in verschillende smaken”.

Van Laar staat met zijn Vitaminebar naast de Apeldoornse Vierdaagse op meer sportieve evenementen door het hele land, zoals de Marikenloop in Nijmegen of marathon-evenementen. De wandelevenementen zijn toch wel het leukst geeft Jos toe: “daar heb ik vaste klanten, de ene keer zie ik ze in Barchem en een paar weken later weer in Apeldoorn. Die mensen lopen al die evenementen af dus je bouwt een band met ze op”. Dat Jos er plezier in heeft, blijkt wel: “ik maak zelf ook wel wat reuring op zo’n evenement, dat wordt wel gewaardeerd. Het is ook een feest”, lacht hij vermakelijk.

Een gezond feestje

Danielle spoort in haar werk mensen graag aan om te wandelen als ze beginnen met bewegen. “Het is bloeddrukverlagend, stressverlagend, goed voor de bloedcirculatie en ga zo maar door”, beargumenteerd zij. “Wandelen is een laagdrempelige manier om rustig conditie en kracht op te bouwen en zo aan je gezondheid te werken.”

Belangrijk is daarbij dus om je voeding in de gaten te houden. “Als je begint en je conditie is nog niet zo goed, dan verbrand je meer calorieën dan als je meer getraind bent. Let daar dus goed op”, adviseert Danielle.

Plus voldoende drinken dus. Maar wat is voldoende? Is dat het bekende geadviseerde anderhalf tot twee liter water per dag? “Nou, tijdens het wandelen is dat nog veelal te weinig en het hangt er vanaf hoe veel je zweet. Leer de signalen van je lichaam herkennen, zeker bij warm weer. Heb je last van een vieze smaak in je mond? Hoofdpijn? Kramp? Allemaal tekenen dat je onvoldoende hebt gedronken.”

Opgeven voor de Apeldoornse Vierdaagse

Heb je je nog niet opgegeven voor de Apeldoornse Vierdaagse? Dat kan nog steeds! Van 12 t/m 15 juli en je kan je opgeven voor de afstanden van 12 t/m 40 kilometer en zelfs losse dagen meedoen. Eigenlijk stel je hiermee dus helemaal je eigen dagen samen. Bekijk voor meer informatie: https://www.4daagseapeldoorn.nl/.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!