Het brugwachtershuisje aan de Deventerstraat is omgetoverd tot kunstwerk

Donderdag 17 november 2022

Door Nikki Vredenberg

Licht en gedicht komen samen in het brugwachtershuisje aan de Deventerstraat. Gisterenavond is het bekende huisje omgetoverd tot een kunstwerk dankzij het project SPOT ON van de landelijke Stichting Brugwachtershuisjes. Wethouder Cultuur & Erfgoed Peter Messerschmidt en Stadsdichter Herman Kattemölle onthulden het lichtkunstwerk om 19:00.

Icoon voor Apeldoorn

Tijdens de opening noemde wethouder Peter Messerschmidt project SPOT ON een mooi initiatief. Ook sprak hij zijn trots uit opdat het Apeldoorns brugwachtershuisje de Gelderse deelname aan het project is: “Het brugwachtershuisje was vroeger een essentiële spil in de bedrijvigheid en handel die ooit hier op het Apeldoorns Kanaal plaatsvond. Met het verdwijnen van de schepen uit het kanaal bleef het huisje enigszins verlaten achter.” Hij noemt het huisje een icoon voor Apeldoorn: “Een baken, een gevoel van thuis, een warme herinnering aan vroeger”.

Gelderse deelname

Stichting Brugwachtershuisjes bestaat tien jaar. Om dat te vieren zetten zij twaalf brugwachtershuisjes in Nederland in de spotlight. Het brugwachtershuisje aan de Deventerstraat is een van die twaalf en hiermee de Gelderse deelname aan het project. Apeldoornse Stadsdichter Herman Kattemölle schreef voor SPOT ON! een gedicht over het Apeldoornse brugwachtershuisje. Gesprekken met omwonenden en voorbijgangers  over hun persoonlijke beleving van het brugwachtershuisje vormden de inspiratie voor het gedicht. Herman Kattemölle heeft het complete gedicht voorgedragen aan alle aanwezigen tijdens de onthulling.

SPOT ON!

De lichtkunstwerken voor SPOT ON! zijn ontworpen door ruimtelijk vormgever Marco Broeders. Hij heeft voor alle twaalf brugwachtershuisjes een uniek lichtkunstwerk gemaakt waarbij hij zich heeft laten inspireren op de ligging en architectuur van het huisje en op de dichtregel. Uit het gedicht van Kattemölle is de zin ‘de vaart is eruit, het wachten voorbij’ verwerkt in het lichtkunstwerk.

Tot eind 2022

Het lichtkunstwerk is in november en december in de avond en de vroege ochtend te bewonderen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!