Hettie Toeter-Dijkslag opent eerste levensmiddelendeelkastje in Apeldoorn

Dinsdag 21 december 2021

Door Carla van Vliet

Aan de Fuutweg 3 staat sinds augustus een deelkastje in de tuin van Hettie Toeter-Dijkslag. Het kastje is gevuld met levensmiddelen en verzorgingsproducten. Ze zijn bedoeld voor mensen die het wat minder hebben en het dus goed kunnen gebruiken. We vroegen Hettie naar haar beweegredenen.

Hoe ben je op het idee gekomen?

“Iedereen kent wel de boekenkastjes, waar je boeken uit kunt halen en eventueel een ander boek er voor terugzetten. Ik dacht waarom is er niet zoiets maar dan met levensmiddelen. Natuurlijk bestaat er de Voedselbank, maar niet iedereen komt hiervoor in aanmerking. Toen zag ik een levensmiddelendeelkastje voorbij komen op de sociale media en ben gaan uitzoeken of ik dat ook kon realiseren.  Ik kwam er achter dat de Stichting SoGoed deze kastjes leverde. Daarna ben ik in gesprek gegaan met de initiatiefmakelaar van de gemeente Apeldoorn en uiteindelijk heeft de gemeente het gefinancierd. Het kastje heeft een 2-ledig doel. Ten 1e kunnen mensen met minder te besteden ook van een fijne maaltijd genieten en ten 2e gaat het de verspilling tegen. In plaats van weggooien kun je het ook weggeven. En toen had ik dus het 1e levensmiddelendeelkastje in Apeldoorn.”

Hoe houd je het kastje gevuld?

“Ik plaats regelmatig een oproepje op Facebook en dat werkt best wel. Soms staat er de volgende dag een goed gevulde tas voor de deur of legt iemand er iets extra’s in. Maar het mag nog wel wat structureler, hopelijk wordt het kastje steeds bekender en gaat het meer leven. Er mag ook gerouleerd worden, dus je neemt iets en je geeft iets. Momenteel heb ik een hele leuke afspraak met basisschool De Fakkel. Iedere week wordt er een lege krat in een groep gezet en door de leerlingen gevuld. Iedere week in een andere groep. Hier ben ik zo blij mee!”

Is alles welkom?

“In principe wel. Ik let wel op de houdbaarheidsdatum. Soms ruimen mensen enthousiast, en goed bedoeld, hun voorraadkast op en dan tref ik wel eens middelen aan die al een jaar over de datum zijn. Ik heb zelfs wel eens een aangebroken zak chips aangetroffen. En diepvriespatat werkt ook niet echt, hahaha! Maar over het algemeen zijn mensen gul en is het aanbod gevarieerd. Het idee is echt dat het uitsluitend om levensmiddelen en verzorgingsproducten gaat. Voor het laatste heb ik een afspraak met iemand die een menstruatiemiddelenkastje heeft en daar kan ik regelmatig het een en ander ophalen. Maar denk ook aan shampoo, handcrème en dergelijke.”

Heb je zicht op wie er komt halen?

“Nee, maar dat hoeft ook niet. Hoewel mensen in mijn omgeving me in het begin voor gek verklaarden, ga ik ervan uit dat degene die iets pakt, het ook echt nodig heeft. Noem het naïef, maar ik heb vertrouwen in de mensheid! De wereld is al hard genoeg, laten we samen delen en lief zijn voor elkaar. Daar sta ik helemaal achter. Ik heb af en toe de mooiste gesprekken aan de voordeur en ik merk aan de spullen dat het druk bezocht wordt. Dat is voldoende.”

Wil je nog een oproep doen?

“Graag! Ik zou mensen willen vragen eens goed naar hun kerstpakket te willen kijken, er zit best wel veel in, toch? Zou je er iets van kunnen missen en aan een ander willen schenken? Breng het dan snel naar de Fuutweg 3. Alvast bedankt!”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!