Hoe gaat het met Middelink Wonen sinds de verhuizing?

Donderdag 23 februari 2023

Door Nikki Vredenberg

Vorig jaar werd er bekend gemaakt dat twee van de drie Middelink winkels de Asselsestraat moesten verlaten. Middelink koken en tafelen besloot te stoppen, Middelink slapen bleef in het pand en Middelink wonen besloot te verhuizen. Na 103 jaar verliet Middelink Wonen de binnenstad en verplaatste naar een locatie waar Middelink al eerder te vinden was. Eigenaar Frank Buijs vertelt over zijn carrière bij Middelink, de winkel, de verhuizing en meer.

Over Frank:
Geboren in en op: 30 juli 1978 in Apeldoorn
Verliefd, verloofd, getrouwd: Getrouwd met Marieke
Kinderen: 1 dochter en 2 zoons
Raakt geïnspireerd door: Het omgaan met klanten
Hekel aan: Liegen
Wat je vroeger wilde worden: Ik had niet echt een wens.
Levensmotto: Blijf niet boos weg, kom kwaad terug

Hoe het voor Frank begon

Toen Frank op zoek was naar een nieuwe uitdaging, kwam hij terecht bij Middelink. Hij vertelt: “Na twee leuke gesprekken ben ik op 1 januari 2009 begonnen. Eerst hier aan de Vlijtseweg, waar mijn toenmalige leidinggevende, Gerrit, mij de kneepjes van het vak leerde. Na een paar weken ben ik naar de Asselsestraat gegaan en daar heb ik de boel opgebouwd.” Anderhalf jaar later kreeg Frank de kans van Theo Laning om de meubelafdeling over te nemen. Dit kwam niet helemaal als een verrassing voor Frank. Tijdens het sollicitatiegesprek werd al duidelijk dat de kans op overname heel groot was. “Op 14 februari 2011 heb ik de winkel officieel overgenomen. Dit is alweer 12 jaar geleden. Ik ben Theo nog steeds ontzettend dankbaar en heb veel van hem mogen leren.” 

Middelink Wonen terug op de vertrouwde plek

In de tijd dat Frank zijn carrière hier begon waren er dus vier Middelink winkels in Apeldoorn. “Middelink Wonen zat aan de Vlijtseweg, op de plek waar ik nu ook zit. Middelink, slaapmode, Middelink meubelen en Middelink koken en tafelen zaten alle drie aan de Asselsestraat. Het pand aan de Vlijtseweg ging toen sluiten omdat dit pand volledig werd gesloopt en vernieuwd.” Toen Frank te horen kreeg dat hij het pand aan de Asselsestraat moest verlaten dacht hij al snel aan de Vlijtseweg. “De Dekamarkt hiernaast zit er inmiddels zes jaar, maar de winkelruimte waar we nu in zitten heeft al die tijd leeg gestaan. Ik bleef het altijd een mooie plek vinden. In de derde week van 2021 heb ik dit pand voor het eerst van binnen bekeken en uiteindelijk kwamen we tot een overeenkomst en ontving ik de sleutels op 3 oktober 2022.”

Een soepele verhuizing

Op 26 november is Middelink Wonen verhuisd en op maandag 28 november openden zij de deuren aan de Vlijtseweg. “We begonnen om half acht s ochtends aan de verhuizing en om een uur of vier stonden alle meubels erin. We hadden echt veel hulp. Het was een leuke dag.” Maar ook vooraf moest er veel gebeuren aan het pand, volgens Frank was het een kijkdoos. “Alles wat je nu ziet in de winkel, was er nog niet. Het enige wat in zat was de sprinklerinstallatie. We hebben het letterlijk vanaf de grond opgebouwd. Ik ben mij erin gaan verdiepen, gelukkig had ik hulp van Geert, van Bisseling installatie techniek. Hij heeft mij echt geholpen met verwarmingen, leidingwerk en hoe en waar dat allemaal moet komen. Verder moest er ook een keukentje, een wc, een stukje berging en natuurlijk een lift in. Alles wat hierin staat is via de lift gekomen dus een grote lift was voor mij wel een harde eis in dit pand.”

De aankleding en inrichting van de winkel

Frank vertelt dat ze hier als team heel makkelijk uitkwamen. “We hadden in het vorige pand dezelfde kleur groen die we hier hebben. Die vonden we allemaal mooi en rustgevend en die kleur past bij alles. Al schilderend bedachten we dingen. Zo ook de pilaren, ineens bedachten we dat zwarte pilaren mooi zou zijn. Dus hup naar de bouwmarkt en alle pilaren zwart. Het waren wel heftige weken.” Medewerkers Miriam an Jori zijn bijna helemaal verantwoordelijk voor de inrichting. Toen Middelink Wonen nog in het oude pand zat, zaten de twee regelmatig samen om plattegronden met de inrichting te tekenen. “Af en toe keek ik wel mee, maar ik heb ze daar redelijk vrij in gelaten. Miriam en Jori hadden als grote wens om ooit eens een grote ruimte helemaal opnieuw in te richten, die wens is uitgekomen en met succes!”

Naast de kleur hebben ze de toonbank van Middelink koken en tafelen meegenomen. “Dat is wel een stukje nostalgie van mijn vorige werkgever Theo.” 

De reacties op de verhuizing

Volgens Frank waren de klanten vanaf de aankondiging al positief. “We hadden op de ruiten van ons pand aan de Asselsestraat hele grote posters opgehangen met de nieuwe locatie. Veel mensen waren blij verrast om te horen dat we naar de ‘vertrouwde plek’ teruggingen. Er zijn ook klanten die het minder leuk vinden natuurlijk. Klanten die in de stad wonen en nu wat verder weg moeten of die het jammer vinden omdat we zo lang aan de Asselsestraat hebben gezeten. Een stukje geschiedenis.” Middelink heeft 103 jaar aan de Asselsestraat gezeten, een behoorlijke tijd, maar de nieuwe locatie biedt gratis parkeren en altijd dichtbij de ingang. “Ik merk ook dat mensen nu minder gehaast binnen komen, zonder aflopende parkeermeter.”

Samenwerkingen tussen en met Middelink

Inmiddels zijn er nog maar twee Middelink winkels over in Apeldoorn. Maar ook toen alle drie de winkels nog aan de Asselsestraat zaten waren het drie onafhankelijke winkels. Toch heeft de klant, volgens Frank, Middelink altijd als één gezien. “Als iemand een pannenset, een bed of een bank koopt, dan zegt diegene ‘gekocht bij Middelink’. Niet bij Middelink wonen, Middelink slapen of Middelink koken en tafelen.” Middelink Wonen werkt met verschillende merken samen wat hun tot een complete woninginrichter maakt. “We verkopen het sterke merk Urban Sofa, het Bruuts tafelconcept en de fantastische geur parfum van Maison Berger. Verder verkopen we meubels, verlichting, woonaccessoires, vloeren en binnen zonwering.

Frank’s rol in de winkel

Als eigenaar staat Frank eigenlijk altijd in de winkel. “Ik heb soms een iets andere rol omdat ik de eindverantwoordelijkheid draag. Hoofdzakelijk doe ik de bestellingen weg, maar ik sta ook in de berging om dingen te pakken. En als de papiercontainer opgehaald wordt dan regel ik dat ook, gewoon afwisselend met de medewerkers. Ik sta er niet in zo van ‘ik ben de eigenaar dus ik kan en mag alles’.” Als eigenaar is hij inmiddels het gezicht van de winkel geworden. Volgens Frank was dat ook zo bij de vorige eigenaar. Na bijna veertien jaar bij Middelink is het niet vreemd dat veel mensen Frank kennen en herkennen. Tijdens vakanties vertrouwt hij op zijn team, die op hun beurt weten dat zij hem altijd kunnen bellen. “Ik heb ook liever dat ze bellen als er een vraag is. Ik ben alleen het eerste jaar in Nederland gebleven. Daarna zijn we altijd naar het buitenland gegaan. Ik bemoei mij dan ook niet met roosters maken enz. ik laat het ze lekker zelf doen. In overleg kijk ik wel eens mee, maar verder is het prima.”

Middelijk maakt het persoonlijk

Of het nu gaat om inspiratie voor de winkel of klantcontact, bij Middelink kiezen ze altijd voor persoonlijke aandacht. Zoals zijn favoriete uitspraak al zegt gaat hij altijd het gesprek aan met klanten. “Als een klant ontevreden is of een klacht heeft, dan luister ik graag en dan gaan we samen op zoek naar een passende oplossing.” Ook aan de inkoop besteden ze veel aandacht. “Voorheen zaten we bij een inkooporganisatie, maar sinds 2016 kiezen we alles zelf. Er zijn meubelstukken die het een tijd heel goed doen, maar er zijn ook items die het minder goed doen. We volgen de trends op de voet, maar ook vertegenwoordigers en leveranciers houden ons goed op de hoogte en we bezoeken beurzen.”

Frank’s wensen voor de komende vijf jaar

“Wij zijn net verhuisd naar de Vlijtseweg 180 en werken nu met nog veel meer plezier in deze mooie winkel. Wij hopen hier nog heel lang te blijven zitten. En dat de mensen, wanneer ze aan meubels, woonaccessoires, verlichting, vloeren en binnen zonwering denken, dat ze aan ons denken. Daar moeten we heen!”

Middelink Wonen vind je aan de Vlijtseweg 180.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!