Hulp voor Apeldoorners bij stijgende prijzen en financiële problemen

Dinsdag 7 maart 2023

Door Kevin van Es

De prijzen in, onder andere, supermarkten zijn afgelopen maand weer gestegen. Ook de inwoners van Apeldoorn merken de gevolgen hiervan. Er zijn verschillende organisaties in Apeldoorn die hulp bieden aan mensen die dat nodig hebben. Van hulp voor eten tot steun, hulp en advies bij schulden.

CBS-rapport toont stijging van de inflatie in februari

Sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne is het leven in Nederland flink duurder geworden vanwege de stijgende tarieven van gas, elektriciteit en benzine. Deze prijzen zijn de laatste tijd weer aan het dalen. In februari namen de energieprijzen verder af ten opzichte van januari, terwijl de algehele inflatie juist voor het eerst sinds september steeg. De consumentenprijzen voor voeding, dranken en tabak stegen gemiddeld met 15,1 procent in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Dit was 14,5 procent in januari. De prijzen van industriële goederen stegen in februari met 8,7 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, een stijging van 0,6 procent ten opzichte van januari. Voor meer informatie over de inflatie kun je terecht op de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Hulp voor verenigingen en organisaties

Veel verenigingen en organisaties in Apeldoorn merken de effecten van de oplopende kosten. Daarom stelt de gemeente Apeldoorn 1 miljoen euro beschikbaar voor Apeldoornse verenigingen en buurthuizen. Met deze regeling kunnen buurt- en dorpshuizen, culturele organisaties en sportverenigingen eenmalig een subsidie aanvragen als tegemoetkoming in de gestegen prijzen. De gemeente verleent subsidie aan organisaties om de stijging van energiekosten en andere uitgaven op te vangen en hen zo te ondersteunen. Verenigingen kunnen deze subsidie aanvragen via de website van de gemeente.

Hulp bij betalingsachterstand en schulden

Ook inwoners van Apeldoorn kunnen de effecten van inflatie gaan merken. De stijging van de prijzen kan voor mensen leiden tot een betalingsachterstand en zelfs tot schulden. Een aantal instanties in Apeldoorn helpt mensen in financiële moeilijkheden. Zo ook stichting SchuldHulpMaatje die mensen probeert te helpen door persoonlijk en deskundig contact. Ben Bloem, voorzitter van stichting SchuldHulpMaatje, vertelt over de stichting en zijn visie op de huidige situatie.

Hulp bij schulden

Stichting SchuldHulpMaatje helpt mensen met dreigende, financiële moeilijkheden. “Een traject begint met het scheppen van orde in de chaos, de meeste debiteuren zien door de bomen het bos niet meer. Mensen weten niet waar ze moeten beginnen,” aldus Ben. Volgens de voorzitter van stichting SchuldHulpMaatje hebben deze mensen vaak al meerdere schuldeisers en openen de debiteuren vaak de post niet eens meer: “We gaan naast de debiteur zitten en we openen samen de post. Zijn er schulden en zo ja, hoe hoog?” vertelt Ben. De stichting hoopt mensen in nood bij te kunnen staan door middel van het aanbieden van trajecten. Het valt Ben op dat mensen die een succesvol traject hebben doorlopen achteraf vaak zeggen: ‘was ik maar eerder gegaan’. “We hopen dat mensen op tijd aan de bel blijven trekken, dan kunnen onze vrijwilligers zoveel mogelijk voor de mensen betekenen,” aldus Ben.

Schaamte

Volgens Ben bestaat er veel schaamte onder de debiteuren. “Schroom vooral niet en vraag om hulp. Er zijn in Apeldoorn genoeg instanties en vrijwilligers die willen helpen,” stelt Ben. Volgens de voorzitter van het bestuur is praten over je schulden een taboe in de privésfeer. Toch is het gesprek aangaan volgens hem belangrijk: “Het hoeft je persoonlijk niet per se aan te gaan, maar in je directe omgeving zitten vaak twee á drie mensen met financiële problemen, probeer met hen een gesprek aan te gaan,” aldus Ben. Aanmelden voor een gesprek met een van de vrijwilligers van stichting SchuldHulpMaatje kan op hun website.

Andere hulporganisaties in Apeldoorn

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) onderzoekt of mensen in aanmerking komen voor de voedselbank of helpen bij de zoektocht naar een andere, gepaste instantie. Andere hulporganisaties zijn Humanitas Thuisadministratie. Zij bieden hulp bij het in orde brengen en houden van financiën en administratie. De Kap is een stichting voor informele zorg die zorg en ondersteuning biedt aan mensen waarvoor er onvoldoende beroep gedaan kan worden op de formele zorgverlening. Op de website van de gemeente Apeldoorn staat ook een speciale pagina voor mensen met een laag inkomen. Op deze pagina staan de voorwaarden vermeld om in aanmerking te komen voor een subsidie en wordt uitgelegd hoe een subsidie aangevraagd kan worden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!