In Beeld: Een gekruid geluid van kruidendeskundige Marry Foelkel

Zaterdag 17 augustus 2019

Door Marianne Zegwaard-Waanders

Tussen Apeldoorn en Beekbergen ligt de kruidentuin van kruidendeskundige Marry Foelkel-van Middendorp. Leven van en met de natuur is voor haar een ‘way of life’. ,,Alles is om ons heen om gezond te houden en te maken. Gewoon in de natuur, binnen handbereik.” Marry vindt het jammer dat er zoveel chemische medicijnen worden geslikt: ,,Ja, half Nederland is chemisch vrolijk.”

Wie is Marry Foelkel?

Marry volgde de Sociale Academie, de leergang Voeding en Diëtiek in Wageningen en later deed ze de opleiding Orthomoleculaire Voedingsleer: ,,Het meest leerde ik eigenlijk door het leven zelf. Daar kom je ook alles tegen. De natuur is mijn lust en leven, daarin combineer ik het plezier in tuinieren met de geneeskrachtige werking van kruiden, planten en bloemen. Ik kan het niet alleen en ben dan ook heel blij met de vele vrijwilligers die me ondersteunen bij het onderhouden van de tuin. Daardoor kan ik me beter richten op het geven van lezingen en werk mee aan het schrijven van boeken. Het boek Marry’s Lessen uit de Natuur is, dat ik samen met Petra Pronk uitgaf, staat vol met informatie over de betekenis van kruiden voor ons welbevinden.”

Wat was het begin van de kruidentuin?

,,Dat is lang geleden. Mijn vader overleed en ik moest gaan werken. Ik kreeg een baan als hoofd van de keuken in een kliniek. Mensen hadden psychische klachten door ernstige trauma’s. Zij hielpen mee in de keuken en dat deed hen goed. Zo kwam ik op het idee om een kruidentuin aan te leggen met de cliënten. Daar leerde ik wat gezonde voeding met goede kruiden en het buitenleven met de menselijke geest doet. Ze sliepen beter en angstklachten namen af. Dat intrigeerde. Later in Beekbergen legde ik mijn eigen kruidentuin aan. Weet je, we hebben alles om ons heen he? De natuur heeft zoveel te bieden als het om gezondheid gaat. Daarover verwonder ik mij nog altijd. En de beste kruiden, zijn voor mij de kruiden van het seizoen. Er is nog maar weinig kennis bij mensen over de natuur. Pruimen bijvoorbeeld, die zijn heerlijk. Maar er zitten minstens zoveel werkzame stoffen in de kern. Dat is het kostbaarste deel met name door de olie en mineralen. Pruimen mag je eten, maar de pitten lever je in, of je poot ze weer langs de kant van de weg. Het is voedsel voor vlinders en insecten, het draagt bij aan biotechniek.”

Pruimen mag je eten, maar pitten inleveren. Dat zijn kostbare delen van de vrucht.

Inmiddels geef je lezingen en cursussen. Hoe werd je deskundig op het gebied van kruiden?

,,Dat heb ik geleerd op wat ik noem de universiteit van het leven. Ik kijk heel goed wat er gebeurt als ik bepaalde kruiden geef. Mijn nieuwsgierigheid is daarbij een belangrijke drijfveer. Ik wil overal wat van weten en daardoor wordt mijn aanpak breed. Vanuit verschillende facetten ontstaat er dan een mix van bijvoorbeeld, filosofie, biologie, natuurgeneeskunde en orthomoleculaire voedingsleer. Een brede aanpak dus. Ondertussen worden hier ook de praktijklessen gegeven van de Online Health Masterclass (OHM Academy). Het is een opleiding op HBO-niveau waarbij zowel de oosterse als westerse kennis bij elkaar gebracht wordt. Want overal ter wereld is veel kennis aanwezig en hoe mooi is het als dat verbonden wordt met elkaar.”

Wat doet de natuur met jou?

,,Heel veel. Ik verwonder mij vooral, dat kan ik niet vaak genoeg zeggen. Een klein zaadje wat je in het voorjaar in de aarde poot en uitgroeit tot iets met zoveel geneeskracht, daar word ik blij van. In deze tuin worden alle zintuigen voortdurend geprikkeld: zien, ruiken en proeven. Mijn vader is overleden toen ik 16 jaar was, maar van hem heb ik veel meegekregen. Hij zei altijd: ‘Mens, dier en plant hebben dezelfde Schepper en dat vraagt dat we alles met dezelfde respect moeten behandelen’. Van jongs af aan heb ik leren leven met de seizoenen en respect voor de natuur. Dat is een geschenk voor het leven.”

Oostenwind is warm en droog weer. Luizenweer zeiden de boeren. We maken het nu mee met de Buxusmot.

,,Respect voor de natuur betekent ook werken aan een gezonde bodem. Als ik nu kijk naar de Buxusmot en de Processierups dan is dat een kwestie van oorzaak en gevolg. Als je niet luistert naar natuur en daarop inspeelt, dan kan er disbalans ontstaan. Bij oostenwind en hitte bijvoorbeeld is de weerstand van bomen en planten laag. Dan moet je die juist verwennen en ondersteunen in hun immuunsysteem. Dat de Processierups zo toeslaat, heeft in feite te maken met de grond die arm is aan microben. Als dat verstoord is, zie je wat er gebeurt. We moeten het natuurlijke evenwicht herstellen.”

Staan mensen tegenwoordig meer open voor de wonderen der natuur?

Er wordt heerlijke thee van sparrentopjes en rozemarijn ingeschonken. Dan zegt ze: ,,Mensen zijn ver afgeraakt van de natuur. Begrijp me goed, ik heb niets tegen chemische middelen die mensen voorgeschreven krijgen. Tenslotte is ons lichaam ook een chemische fabriek. Maar ik heb meer moeite met het feit dat mensen al te makkelijk lichaamsvreemde chemisch synthetische middelen gebruiken. Laatst belde iemand mij om advies omdat hij steeds flauwviel. Dat bleek logisch, want hij slikte bloeddrukverlagers en gebruikte daarnaast natuurlijke bloeddrukverlagende middelen. Dat is dan dubbelop en kan de bloeddruk te laag worden. Dan spreken we dat goed met elkaar door en uiteindelijk kon hij toe met minder chemische middelen. En daaraan zie je dat steeds meer mensen bewust worden van dat wat ze in hun mond stoppen. Ook daar word ik blij van.”

Deze tuin is niet zomaar een tuin. Hoe heb je dat opgebouwd?

Marry neemt me mee naar buiten en vertelt haar tuinopbouw: ,,De kruidentuin bestaat uit verschillende delen: een afstudeerproject kindergeneeskunde, een Keltisch Kruis en sinds kort ook een Hildegard von Bingen tuin. Dat Keltische kruis staat symbool voor het menselijk lichaam. Bijvoorbeeld bovenin vind je de kruiden voor het hoofd, de longen en het hart en onderin de kruiden voor maag, nieren, gal en lever, de geslachtsorganen en het bewegingsapparaat. En ik ben fan van Hildegard von Bingen. Deze middeleeuwse abdis beschreef in haar boeken uitvoerig de bijzondere relatie tussen natuur en geneeskunst. Zij kende het belang van een goede harmonie tussen lichaam, ziel en geest. Ze is een inspiratiebron voor mij.”

Wat zou het mooi zijn als alle geneeskundige stromingen elkaar zouden versterken.

Hoe kijk je aan tegen de reguliere gezondheidszorg?

,,Wat mij betreft mag het een én-én zijn in plaats van of-of. Als je bijvoorbeeld plotseling met een hersentumor geconfronteerd wordt, is de kennis, wijsheid en aandacht van een chirurg voor nodig. Maar bij heel veel aandoeningen kun je goed samenwerken met een natuurgeneeskundige, of homeopaat. Die kunnen elkaar heel goed versterken. Regelmatig komen hier wetenschappers, natuurgeneeskundigen, homeopaten om met elkaar in gesprek te gaan. Het is geweldig om te zien hoe ze elkaar aanvullen. Een huisarts bijvoorbeeld kreeg in zijn 8-jarige opleiding kennis over voeding op slechts één A4’tje. Hij heeft wel een gedegen medische achtergrond en die heb ik dan weer niet. Ik weet weer veel meer over lifestyle en voeding. Dat kan gebundeld worden tot een meer holistische aanpak.”

Valt er voor jou nog wat te ontdekken?

Ze lacht hartelijk: ,,Oh zeker. Je weet het he? Ik blijf me iedere dag verwonderen. En ik schuif ook regelmatig aan bij de OHM Academy omdat ik er altijd weer van kan leren. En daarin neem ik altijd mijn eigen ervaringen mee. En ik kamp natuurlijk zelf ook wel eens met kwaaltjes. Als ik ergens pijn voel dan probeer ik de symptomen te herkennen. Dan neem ik een toegepast kruidenmengsel en meestal werkt het. En als ik er niet uitkom, bezoek ik ook de huisarts hoor. Maar vaak is mijn kruidenmengsel een variant op het chemische pilletje van de dokter. Zoals ik zei, als het acuut is, dan moet je redden wat er te redden valt. Daarna kun je met natuurlijke middelen je systeem weer sterk maken en ondersteunen. Nogmaals, het zou geweldig zijn als de verschillende geneeswijzen aanvullend werken.”

De natuur is van ons allemaal en daar moeten we met respect mee omgaan.

Wat zou je mensen nog willen meegeven?

Ze denkt even na en zegt dan beslist: ,,Verwonder u! Er is zoveel wat we nog niet weten. En vooral ook dat we alles om ons heen hebben. In mijn boek geef ik veel kennis door over de natuur, hoe er mee om te gaan en er je voordeel mee te doen. Want de natuur is van ons allemaal, van Beatrix tot nix, van Maxima tot minima en Amalia tot begonia.” Dan wordt ze in beslag genomen door de vrijwilligers en een telefoontje van een cliënt die advies wil voor de hoge bloeddruk.

Benieuwd naar de kruidentuin en de werking van kruiden? Schrijf je dan in voor de Masterclass door topdocenten van de OHM op 24 en 25 augustus in de kruidentuin van Marry te Beekbergen. Een dag wordt aandacht besteed aan de westerse geneeskunde en één dag aan de oosterse.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

In Beeld Portretten

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!