Apeldoorn krijgt nieuw zwembad, zo ziet het eruit

Maandag 29 april 2024

Door Kevin van Es

Goed nieuws voor de Apeldoornse zwemliefhebbers. De gemeente Apeldoorn gaat een nieuw zwembad bouwen aan de Vlijtseweg. ‘Zwembad Apeldoorn Noord’ moet het gat opvullen wat de Sprenkelaar achter gaat laten. Na een aanbestedingsprocedure van zes maanden heeft de gemeente Apeldoorn een partner geselecteerd om het ontwerp van het zwembad te finaliseren en de bouw te realiseren. Het Friese Wind Design & Build zal deze verantwoordelijkheid op zich nemen, in nauwe samenwerking met Amsterdamse architectenbureau VenhoevenCS. De handtekeningen zijn inmiddels gezet.

Vier inschrijvingen

De gemeente laat op haar site weten vier inschrijvingen van hoge kwaliteit te hebben ontvangen, die allemaal geldig waren. Deze werden geëvalueerd op drie criteria: ontwerp en functionaliteit, stedenbouw en architectuur, en duurzaamheid en kwaliteit. Na de beoordeling is er gekozen voor het Drachtse Wind Design & Build.

Het ontwerp gaat niet over een nacht ijs en de uitstraling van het pand sluit aan op groen en royaal Apeldoorn. Het zwembad beschikt over een 50 meter lang wedstrijdbad (opgedeeld in twee delen van 25 meter), een 25 meter lang bad voor verschillende doelgroepen (waaronder kinderen en ouderen), een peuterbad van 40 vierkante meter en een glijbaan.

Via de open trap kom je in de centrale hal op de bovenverdieping terecht. Op deze verdieping bevinden zich kleedkamers en zwemfaciliteiten met uitzicht op de zwembaden en het groen eromheen. Het pand is ook toegankelijk voor mensen met beperkte mobiliteit.

Duurzaam

Het gebouw is duurzaam in materiaalkeuze. In het ontwerp wordt veel hout gebruikt en weinig energie, warmte en water verbruikt. In het gebouw valt veel licht naar binnen op plekken waar dat kan en sluit zich op de plekken waar zonlicht het gebruik in de weg zit. Als de plannen realiteit worden vinden er vanaf eind 2024 de eerste werkzaamheden op het terrein plaats, midden 2025 wordt er gestart met de bouw van het nieuwe zwembad. Naar verwachting kunnen in 2027 de eerste bezoekers een frisse duik nemen of een baantje trekken in het grootste zwembad van Apeldoorn.

Bekijk in deze presentatie van de gemeente Apeldoorn het complete ontwerp.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!