In Beeld: Frank Lamberts drijvende kracht achter Salsa dansschool Esta Manera

Zaterdag 1 september 2018

Door Ben Eggermont

Al vele jaren is Artcafé Sam Sam de plek waar Frank Lamberts met zijn Salsa dansschool Esta Manera actief is. Frank heeft velen de beginselen van en de liefde voor het salsa dansen overgebracht.

Er werd letterlijk tussen de kerkbankjes gedanst

Hoe is het ooit begonnen?

„Het voormalige kerkje achterin Artcafé Sam Sam is de bakermat van de salsa in onze regio. Ruim 20 jaar geleden werd hier al wekelijks door fanatieke salsa dansers geoefend en aansluitend gefeest. Ik was een van die dansers waaruit uiteindelijk mijn dansschool is geboren. Er werd letterlijk tussen de kerkbankjes gedanst en het toen nog aanwezige houten altaar werd gebruikt als DJ-tafel. Met een knipoog naar die periode worden er nog steeds de zogenoemde Underground Salsa Party’s gehouden die goed worden bezocht.”

Waar komt de liefde voor salsa echt vandaan, wat was voor jou een cruciaal moment?

„Ik ben van de generatie die Dirty Dancing zag en programma’s als Fame. Maar de echte interesse kwam vooral van de Zuid-Amerikaanse muziek en speciaal van de zanger Juan Luis Guerra met in Nederland de hit ‘Burbujas de amor’. Daarmee is echt het vlammetje aangestoken.”

Het is gezond en je wordt er blij van

Wat is Salsa eigenlijk?

„Salsa is een mix van allerlei Zuid-Amerikaanse muziek- en dansstijlen. Het wordt vaak als afzonderlijke stijl gezien maar bijvoorbeeld de Bachata en de Merengue vallen er ook onder. Naast Salsa besteed ik in de lessen aandacht aan alle overige Zuid-Amerikaanse dansen, zonder dat daarvoor afzonderlijke cursussen hoeven te worden gevolgd. Het leuke aan salsa is dat je lekker beweegt op vrolijke muziek. Het is gezond en je wordt er blij van; lekker even weg uit de zorgen of uit de sleur van alledag. En het is een leuke manier om nieuwe mensen te ontmoeten. Maar het is wel verslavend; voordat je het weet heb je het salsa virus te pakken. Vanuit Nederland heeft het zich als een olievlek uitgebreid over Europa. Iedereen kan het leren, blank of gekleurd, maakt niet uit. Er bestaat geen salsa-gen.”

Waar haal je voor jezelf het plezier uit?

„Door goed te dansen kun je je onderscheiden maar nu ik wat ouder ben, gaat het mij vooral om het verbinden. Dat hebben we in onze tijd ook hard nodig. Daar wil ik me sterk voor maken: om mensen bij elkaar te brengen. Als ik zie dat mensen er plezier in hebben, daar geniet ik van.”

Over Frank
Geboren: in Apeldoorn
Ouders: 82/84 jaar; beiden gezond
Broers – Zussen: Eén broer
Opleiding: Dr. Vissermavo (Apeldoorn), Myrthus College Havo (Apeldoorn), Bestuursacademie Nederland (Velp/Zwolle), Rechtssociologie (Open Universiteit)
Verliefd, verloofd, getrouwd: Vrijgezel
Meest trots op: Cursisten van Esta Manera
Raakt geïnspireerd door: Mensen
Hekel aan: Vroeg opstaan, regen en kou
Is gek op: Roadtrips en strandwandelen
Welk boek ligt op jouw nachtkastje: Een nieuwe Aarde – Eckhart Tolle
Wat wil je nog kwijt aan de lezer: Blijf in je centrum

Wat brengt salsa teweeg bij mensen?

„Salsa is een andere manier van uitgaan waarbij je veel nieuwe gezichten ziet. Bij salsa draait het niet om drank maar dat neemt niet weg dat het ook na de lessen vaak nog lang gezellig is in Artcafé Sam Sam. De sfeer is informeel. Er wordt flink geoefend op de dansvloer en vaak ook lang na gekletst aan de bar, in de vele zithoekjes of ’s zomers buiten in de terrastuin. Dat hoort natuurlijk ook bij salsa. Zelfs in vakanties, als er geen lessen zijn, spreken cursisten nog vaak doordeweeks af om elkaar te ontmoeten in ‘de Sam’. Er ontstaat échte verbinding.”

Hoe is Esta Manera eigenlijk geboren?

„Ik ben geboren en getogen in Apeldoorn. Zo’n 25 jaar geleden ontmoette ik in het Apeldoornse uitgaansleven de Arubaanse Lisbel die tijdelijk voor een opleidingsstage in Nederland woonde. Zij gaf al vanaf haar vroege jeugd dansoptredens op haar geboorte eiland Aruba. Tijdens haar verblijf hier gaf zij regelmatig optredens met verschillende dansgroepen in het westen van het land, waar salsa toen al enkele jaren in opmars was. Ik ging vaak mee maar dacht dat het salsa dansen veel te ingewikkeld voor me zou zijn en was er bovendien te verlegen voor. Ik keek liever toe. Soms werd er bij mij thuis door Lisbel en haar dansgroep geoefend. Na één van die oefensessies leerde zij me in alle rust de eerste danspasjes.

Inmiddels besmet met het salsavirus, volgde ik lessen bij verschillende salsa docenten
Vrij snel na haar stageperiode van zo’n anderhalf jaar keerde zij terug naar Aruba. Het contact ging verloren. Inmiddels besmet met het salsavirus, volgde ik lessen bij verschillende salsa docenten door het hele land; soms wel vijf keer per week. Af en toe werd ik gevraagd om een demo te geven; bij dansscholen, op festivals en een enkele keer in een reclamespotje voor regionale televisie. Acht jaar later, in 2002, danste ik samen met Lisbel een salsa act in het Seaport theater op Aruba. Het was net een film. Achteraf bezien heeft dit voldoende zelfvertrouwen opgeleverd om, daartoe gevraagd, met Flor van dansschool Salsa Viva lessen te geven in Het Burgerweeshuis in Deventer. Zo liep de hobby verder uit de hand en in 2004 richtte ik ‘Esta Manera’ op.”

Wanneer kwam Artcafé Sam Sam in beeld?

„Ruim 10 jaren verzorgde ik met Esta Manera danslessen in partycentrum De Horst in Deventer. Met fijne cursisten, met achtereenvolgens Silvia, Leticia en Maaike als assistentes en in een prima samenwerking met De Horst. Maar intussen werd nadat de volledige eigendom van Artcafé Sam Sam in handen van Anja kwam, het ‘kerkje’ helemaal opgeknapt en omgebouwd tot een prima geschikte en sfeervolle lesruimte. Gekscherend duidde Anja al wel eens op de mogelijkheid om de lessen van Esta Manera hiernaar over te brengen. Het is mooi om te zien dat óók een flink aantal cursisten, oud-cursisten en dansvrienden uit Deventer inmiddels vaste bezoekers zijn. En ook Maaike en Leticia helpen af en toe nog mee met de lessen. Het is mooi om hier salsa dansen te mogen overbrengen aan het Apeldoornse publiek. De samenwerking met Anja en haar team verloopt uitstekend. Alles is op een fijne open manier bespreekbaar. Vaste assistente in de lessen in Sam Sam is Lane, je spreekt haar naam uit als: ‘Lannie’. Zij is geboren en getogen in Zuid-Amerika en opgegroeid met muziek en dans. “

Wat is de kracht van Esta Manera?

„De lesprogramma’s van Esta Manera zijn uniek. Ze zijn logisch opgebouwd vanuit jarenlange ervaring en bevatten elementen vanuit zowel de populaire Amerikaanse stijlen als vanuit de oorspronkelijke Cubaanse – en overige Zuid Amerikaanse – dansstijlen. Deelnemers kunnen al na één cursus salsa (en merengue en bachata) dansen met iedereen, overal ter wereld.

De lesprogramma’s van Esta Manera zijn uniek
De gekrulde ‘E’ in het logo van Esta Manera verwijst naar de invloed van ronde vormen vanuit deze oorspronkelijke stijlen. De lessen zijn duidelijk en gestructureerd. De naam ‘Esta Manera’ is Spaans, zoals ook de Latijns-Amerikaanse muziek overwegend Spaanstalig is. Het betekent letterlijk: deze manier. ‘Esta Manera’ klinkt toch wel lekker.”

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

„Nou, ik wil nog wel een paar jaar doorgaan. Maar niet toegeven aan hypes, maar blijf bij je zelf; ‘in je centrum’ zoals ik vaak aan cursisten meegeef. Ik laat me niet gek maken door allerlei ontwikkelingen. Ik blijf doen waar ik goed in ben en dat wil ik zo houden.”

Wat wil je nog even kwijt?

„Deze maand starten de nieuwe salsa cursussen in Artcafé Sam Sam weer. Daarvoor geven we altijd gratis proeflessen. Naar keuze op maandag, dinsdag en woensdag. Dit jaar zijn deze op 3, 4, 5 en 10, 11, 12 september, we beginnen om 20.00 uur. Na de proeflessen kunnen de mensen zich –  vrijblijvend – inschrijven voor de cursus die meteen in de week daarna van start gaat.

Deze maand starten de nieuwe salsa cursussen in Artcafé Sam Sam weer
Of anders gezegd: de proefles is de eerste les van de nieuwe cursus. Iedereen is van harte welkom; jong of oud en met of zonder (dans)partner. Vooraf aanmelden voor een gratis proefles is niet nodig. Je hebt geen speciale kleding of schoenen nodig en mag alleen komen of met een danspartner en/of vrienden. Je kunt alles nog eens rustig nalezen op de site http://www.estamanera.nl.”

De inspiratie bron van Frank: Juan Luis Guerra met Burbujas De Amor

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Dans In Beeld Portretten
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!