In beeld: Liesbeth Glas zorgt al 35 jaar voor de beste films bij GIGANT in Apeldoorn

Zaterdag 15 juli 2023

Door Aefke ten Hagen

“Woon je nog niet zo lang in Apeldoorn? Maar ben je wel eens bij GIGANT naar de film geweest?” Met het schaamrood op mijn kaken moet ik Liesbeth Glas bekennen dat ik nog geen film heb bekeken in het filmtheater GIGANT in Apeldoorn. “Moet je toch eens doen,” vindt de filmprogrammeur van GIGANT. “De hele Randstad verhuist naar Apeldoorn de laatste jaren. En ik wil graag dat iedereen dit mooie filmtheater weet te vinden.”

Zomerse dagen zoals de dag waarop ik Liesbeth Glas interview, zijn sowieso killing voor de filmindustrie. Mensen gaan liever zwemmen, zitten op het terras of doen een andere buitenactiviteit. De vrijwilligers van het filmtheater zitten op de mooie stoffen banken en hebben op een middag zoals deze weinig omhanden. Maar de vrijwilliger die ik kort voor het interview met Liesbeth Glas spreek, adviseert alle Apeldoorners toch om lekker in een koele filmzaal te gaan zitten. “Heerlijk fris de mooiste films bekijken”. Volgens Liesbeth valt er nog wel veel winst te behalen voor het mooie filmtheater. Maar veel tijd om GIGANT naar een nog hoger plan te tillen, heeft de filmprogrammeur niet meer. Op 1 december stopt Liesbeth Glas met werken en gaat ze met pensioen.

Over Liesbeth
Geboren in en op: geboren in Rilland op 07-02-1957
Verliefd, verloofd, getrouwd: getrouwd met Edwin de Haan
Kinderen: geen
Raakt geïnspireerd door: films en documentaires die aan het denken zetten, verrassen of gewoon briljant zijn, en dit  geldt ook voor toneelvoorstellingen of boeken
Hekel aan: respectloos handelen
Quote: “Met film gaat de wereld voor je open”

Zomerse dagen zijn killing voor de filmindustrie

In 1988 begonnen als vrijwilliger

In 1988 begon de huidige filmprogrammeur als vrijwilliger bij GIGANT. “In 2005 kreeg ik een betaalde baan als filmprogrammeur”, vertelt Liesbeth. “Dat was ook wel logisch hoor, want de programmering werd steeds meer een part time – onbetaalde- baan. Daarnaast werkte ik ook nog in het ziekenhuis als fysiotherapeut. Dat werk heb ik uiteindelijk opgezegd, omdat mijn hart bij GIGANT ligt. Ik kreeg toen meer rust en ruimte om mijn werk nog meer uit te breiden. Ik houd me nu ook steeds meer bezig met de randprogrammering.

Er is een groeiende groep Apeldoorners die het aanbod bij GIGANT kan waarderen

Randprogrammering?

Met randprogrammering bedoelt Liesbeth Glas een programma van nevenactiviteiten die bij de GIGANT aangeboden wordt. Zo zijn er lezingen of nagesprekken bij bepaalde films. Het publiek kan dan bijvoorbeeld vragen stellen over het verhaal. Glas heeft ook wel eens regisseurs bij een documentaire uitgenodigd, zoals Suzanne Raas of Jessica Gorter. “Dat is voor het publiek heel interessant en ik vind het mooi om filmliefhebbers wat extra mee te geven. Het is wel eens gebeurd dat er maar vijf man publiek in de zaal zat, maar ik weet zeker dat dit uiteindelijk gaat aanslaan in Apeldoorn. In de Zero Waste Week hebben we twee hele interessante films vertoond over de klimaatverandering. Dat bracht weer een hele andere doelgroep bij de GIGANT . Ik denk echt dat er een groeiende groep met deze interesse is in Apeldoorn. Wat Liesbeth Glas ook erg mooi vindt is de special ‘Boek en film’. “Stiekem hoop ik wel dat dat blijft bestaan”, zegt ze. “Voor liefhebbers van goede literatuur en de betere films bieden GIGANT en CODA de serie Boek & Film aan: een mooie gelegenheid om actuele boekverfilmingen te zien met een boeiende inleiding.”

Ik verheug me niet op mijn pensioen

Ik verheug me er niet op

“Het is zo jammer dat ik op 1 december met pensioen ga”, vertelt Liesbeth Glas openhartig. “Ik verheug me er nog niet echt op. Ik heb ruim 35 jaar bij GIGANT gewerkt. Ik zou nog best een paar jaartjes extra willen hebben. Maar ik ga hier ook niet als vrijwilliger aan de slag hoor, na mijn pensioen. Niet omdat ik het niet wil, maar omdat het beter is voor iedereen. Dan ga ik me toch weer met het beleid lopen bemoeien. Maar goed, zover is het nog niet. Ik werk tot december nog bij GIGANT. Ik kan er zo langzaam naartoe groeien. Bovendien vind ik het leuk dat de nieuwe generatie het van me kan overnemen.”

Filmnachten en ontbijt

Corona heeft een enorme impact gehad op GIGANT. “Ik heb mijn doel van 50.000 bezoekers dan ook niet gehaald”, vertelt Liesbeth. “Maar het bezoek zit nu wel weer bijna op het peil van voor 2020: 45.000 bezoekers. Bovendien is het heel moeilijk om jongeren naar het filmtheater te krijgen”, vertelt de programmeur. Zelf bezoek ik veel grote festivals om veel films te zien en mensen te leren kennen. Mijn netwerk wordt steeds groter. Maar er is groei bij GIGANT. Daar ben ik trots op. We hebben vroeger 20 keer filmnachten georganiseerd. Dat gaan we dit jaar op 18 november nog eenmaal doen: vijf films met tot slot ontbijt.”

Vrijwilligers bij GIGANT

“De groei van GIGANT is van een groot deel afhankelijk van de vrijwilligers die voor GIGANT werken”, legt Liesbeth Glas uit. Ondanks dat de filmprogrammeur zelf niet aan de slag wil als vrijwilliger na haar pensioen, heeft ze heel veel bewondering voor de vrijwilligers. “Alleen dankzij dit grote legioen filmvrijwilligers kunnen we nu zoveel films draaien,” legt Liesbeth Glas uit. “Ik zou niet weten hoe ik het bij GIGANT zonder mijn vrijwilligers zou moeten doen.”





Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

In Beeld
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!