Introdans wervelt door

Zondag 30 december 2018

Door Peter Vroon

Onder het mom van een kerstgala deed Introdans Apeldoorn aan. Van kerst was echter weinig te merken tijdens de show. Maar wat wel te merken was dat er passie, doorzettingsvermogen en schoonheid voor de ogen te zien waren.

De dansers als boodschappers

De 4 verschillende stukken welke gedanst werden waren gemaakt door de volgende choreografen: Jiří Kylián, Hans van Manen, Mauro Bigonzetti en Nils Christe. Juist door te kiezen voor verschillende choreografen was het geheel afwisselend en onvoorspelbaar. Elke choreograaf drukt zijn stempel op de dans. De stukken werden uitgevoerd door dansers die de kunst van dans totaal verstaan en elke emotie uit hun lijf persten.

Op een compositie van Gustav Mahler werden verschillende stemmingen en emoties op een gevoelige wijze vertolkt door de dansers. De intieme choreografie werd wonderschoon uitgebeeld.

Van Manen’s choreografie gaf een feestend gezelschap weer waarin oppervlakkigheid en nutteloosheid mooi werd uitgebeeld. Van Manen is in staat om er een soort opgeklopt feestje te maken tot een dans waar meerdere lagen in zitten. Hij is instaat om een glimlach op je gezicht te toveren. Met een dosis sarcasme weet hij de leegheid van een oppervlakkig chic feestje in beeld te brengen.

Daarentegen laat Mauro Bogonzetti de sfeer van ‘Monty Python’ proeven. Doldwaze dans stukken waarin de dansers van Introdans zeer energiek dansen en met name als totale dansgroep excelleren.

Nils Christe neemt het publiek mee in het stuk Cantus; een half uur durend meeslepend verhaal. Soms bruizend en even kort daarna verstilde beelden. Christe heeft dit stuk speciaal gemaakt voor Introdans.

Complimenten voor de dansers die alles op een hele mooie manier vorm hebben gegeven. Het publiek genoot met volle teugen, getuigen het langdurig applaus vanuit de uitverkochte zaal.

Orpheus, Rabobankzaal 29 december.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Dans

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!