Is dit het juiste moment om een koopwoning in Apeldoorn te kopen?

Woensdag 15 februari 2023

Door Kevin van Es

Het kopen van een huis in Apeldoorn is duurder geworden in 2022. Ondanks dat de huizenprijzen in Nederland in 2022 voor het eerst in jaren weer dalen is de gemiddelde prijs van een koopwoning in Apeldoorn het afgelopen jaar juist flink gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. De gemiddelde prijs van de koopwoningen in Apeldoorn in 2022 is gestegen met 10,82%.

Meerdere oorzaken

Deze stijging is een gevolg van meerdere problemen. Door de hoge inflatie en oplopende hypotheekrente staat de betaalbaarheid van koopwoningen onder druk. Steeds minder senioren kiezen ervoor om hun koopwoning te verlaten, hierdoor is er een gebrek aan doorstroming en er is een tekort aan woonruimte in Apeldoorn. Mede hierdoor stegen de gemiddelde prijzen van bestaande koopwoningen in 2022 in Apeldoorn. Jonathan Sirre is eigenaar van makelaardij Koningsstede aan de Koningstraat in Apeldoorn en is daar zelf ook actief als makelaar. Wij vroegen hem naar zijn mening over de woningmarkt in Apeldoorn. Op de vraag of dit het juiste moment is om een woning te kopen in Apeldoorn, antwoordt Jonathan duidelijk: “Ja, de prijzen worden vriendelijker, de hypotheekrente is stabiel en er is veel ruimte en tijd voor de bezichtigingen.”

Woningmarkt Apeldoorn in 2023

De woningmarkt was oververhit maar lijkt nu redelijk stabiel geeft Jonathan aan. Dit jaar lijkt er een positief effect op de woningmarkt te zijn: “Ik verwacht een rustig en stabiel jaar, je hebt als koper meer tijd om woning te vinden en als verkoper meer tijd om te verkopen”, aldus Jonathan. Volgens Jonathan is er wel nog steeds sprake van een tekort aan woningen in Apeldoorn.

Nieuwbouw in Apeldoorn

Om het tekort aan woningen aan te pakken moet er woonruimte gecreëerd worden. Op dit moment lopen er meerdere nieuwbouwprojecten in Apeldoorn. Wij zetten enkele projecten op een rijtje.

Mirador

In het centrum van Apeldoorn moet het project Mirador komen. Dit zou met 75 meter het hoogste gebouw van Apeldoorn worden. Mirador beschikt over 139 appartementen, waarvan een deel wordt verkocht en een deel wordt verhuurd. De grootte van de appartementen varieert tussen de 70m2 en 300m2. Het gebouw komt op minder dan 500 meter van het station. Op dit moment staat de bouw en verkoop van Mirador stil.

De Silo

Ook in Havenpark wordt er gebouwd. De Silo, een appartementencomplex, moet de schakel worden tussen de binnenstad en het kanaal. In het woongebouw moeten 24 koopwoningen komen. Volgens de website van De Silo zijn er nog 3 penthouses te koop en is 88% van de appartementen al verkocht. De oplevering van De Silo wordt eind 2023 verwacht.

Park Marialust

Er word nog steeds volop gebouwd bij Park Marialust. In totaal worden hier 84 woningen gerealiseerd. Dit zijn vrijstaande en geschakelde villa’s en luxe appartementen. Binnenkort worden de toekomstige bewoners uitgenodigd voor een eerste inmeetmoment. Zij kunnen dan binnen de bouwhekken een kijkje nemen naar de voortgang van de bouw van hun nieuwe thuis.  Inschrijven voor een woning is volgens de website van Park Marialust niet meer mogelijk.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!