Jeannet Bouw over de saaie binnenstad: “Het tij moet gekeerd worden”

Dinsdag 16 april 2024

Door Jasmijn ten Napel

Apeldoorn, een stad vol potentieel, maar volgens sommigen ook wat eentonig en levenloos, vooral in het centrum. Maar Apeldoorner, Jeannet Bouw, heeft een visie die de stad kan veranderen, en het begint allemaal met een vleugje kleur en creativiteit: street art.

Jeannet, een geboren en getogen Apeldoorner, is geen kunstenaar, maar haar passie voor muurschilderingen is grenzeloos. Ze deelt regelmatig haar ideeën op Facebook en roept op tot meer kleur in de straten van Apeldoorn. Haar visie is duidelijk: street art kan niet alleen de stad opfleuren, maar ook een verhaal vertellen en toeristen aantrekken.

Gevoel van leven

“Ik ben al jaren gek van muurschilderingen, ik vind ze prachtig,” zegt Jeannet enthousiast. Haar enthousiasme is aanstekelijk als ze vertelt over haar reizen naar steden als Arnhem en Den Bosch, waar street art volgens haar de straten siert en een gevoel van leven en creativiteit brengt. “Waarom zou dat niet in Apeldoorn kunnen?” vraagt ze zich af, terwijl ze een boek vol plaatjes van muurschilderingen in andere steden laat zien, van gevulde muren tot elektriciteitskastjes.

Na het delen van haar ideeën op sociale media, ontving ze een golf van positieve reacties en ondersteuning van mede-Apeldoorners. Ze besloot haar visie naar de gemeente te brengen en contact op te nemen met de initiatievenmakelaar. Haar doorzettingsvermogen wierp vruchten af toen ze werd uitgenodigd om haar ideeën te presenteren aan lokale belanghebbenden.

De Apeldoornse krijgt verschillende reacties. Om iets te creëren wat héél Apeldoorn mooi vindt is een uitdaging. Volgens Jeannet is het mogelijk: “Door verschillende artiesten te werk laten gaan, denk ik dat je elke doelgroep kan aanspreken met verschillende schilderingen.”

‘Van niets iets maken’

Bewoners reageerden met opties zoals de flats in Zevenhuizen, de tunnel onder het spoor of de muur van het gebouw van CODA. Jeannet zelf zou het liefst een muurschildering zien op het pand van de C&A waarin alle facetten van Apeldoorn terug komen, een groene stad met de bezienswaardigheden. “Als een soort poort van de binnenstad” Zelf is ze geen kunstenaar maar creatief is ze wel: “Mijn motto is: ‘van niets iets maken’, dat is een beetje wat ik probeer,” vertelt ze met een glimlach. 

Ik zie het al helemaal voor me. Een aap die een typische Hema rookworst in de hand heeft en een ander die een tompouce eet.

“Zelf zat ik dan ook te denken in de richting waar Apeldoorn om bekendstaat en dat is toch Paleis Het Loo, de Veluwe en de Apenheul. Ik zie het al helemaal voor me. Boven de Hema een schildering van hangende apen. Een aap die een typische Hema rookworst in de hand heeft en een ander die een tompouce eet. Je kan alle kanten op!,” voegt Jeannet toe. 

Saaie binnenstad

“We mopperen wat af, over de saaie binnenstad met veel lege panden,” zegt ze, “maar street art kan Apeldoorn transformeren. Het tij moet gekeerd worden.” Sinds vorig jaar november houdt Jeannet zich bezig met het centrum van Apeldoorn. Het vergt een lange adem, maar met de steun van Apeldoornse partijen is ze ervan overtuigd dat er verandering zal komen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!