Kick-off verkiezing nieuw marktplein

Maandag 3 december 2018

Door Roelof Rump

Vanaf volgende week is het zover. Dan kunnen alle Apeldoorners hun stem uitbrengen op hun favoriete ontwerp voor het nieuwe Marktplein. De keuze voor een nieuw Marktplein ligt volledig in de handen van inwoners van de gemeente Apeldoorn. Ook kinderen vanaf zes jaar kunnen stemmen. Wethouder Mark Sandmann: „Het Marktplein is van iedereen; het plein van onze stad. Daarom vind ik het belangrijk dat Apeldoorners zelf het beste ontwerp kunnen kiezen”. De verkiezing start op donderdagavond 6 december met een officiële kick-off in bioscoop VUE tijdens een verkiezingsavond waarbij de vier ontwerpbureaus hun ideeën presenteren. Van 7-17 december kunnen Apeldoorners hun stem via de website www.pleinvandestad.nl uitbrengen. De bekendmaking van het winnende ontwerp is op donderdag 20 december.

Meer weten? kijk hier
Hieronder een aantal uitsneden uit deze website, maar kijk ook zelf even, niet alles staat hieronder:

Waarom is de vernieuwing van het Marktplein nodig?
Het Marktplein is na twintig jaar intensief gebruik technisch gezien ‘op’. De afwatering, klinkers en de fontein worden met ‘lapmiddelen’ in stand gehouden. Bovendien is de grootte en leegte van het plein al jarenlang onderwerp van gesprek

Waarom is deze verkiezing bijzonder?
Inwoners bepalen de uitstraling van het Marktplein de komende tientallen jaren. Het is de eerste keer in Apeldoorn dat de keuze voor het vernieuwen van zo’n belangrijke plek in de stad volledig in handen ligt van de inwoners van de stad. Dat ook kinderen, immers ook gebruikers van het plein, kunnen stemmen, maakt het extra bijzonder.

Welke ontwerpen zijn er?
Er zijn vier ontwerpen gemaakt voor het nieuwe Marktplein. De ontwerpen worden op donderdagavond 6 december gepresenteerd in bioscoop VUE. Ook u kunt daarbij zijn (aanmelden via pleinvandestad@apeldoorn.nl, er zijn 200 plaatsen beschikbaar en vol = vol). Vanaf dat moment zijn de ontwerpen ook zichtbaar op pleinvandestad.nl.

Hoe wordt de winnaar gekozen?
Heel simpel, het ontwerp met de meeste stemmen, wint de verkiezing. De digitale stemmen worden in aanwezigheid van een notaris uitgelezen.

Wat gebeurt er met het winnende ontwerp?
Gewonnen, gefeliciteerd! Dit wordt voor de komende tientallen jaren het plein van de stad van Apeldoorn. Het ontwerpbureau en de gemeente Apeldoorn werken het schetsontwerp samen uit tot een definitief ontwerp. In 2020 gaat het Marktplein werkelijk op de schop.

Wie kan er stemmen?
Iedere inwoner van Apeldoorn van 6 jaar of ouder kan stemmen. Om precies te zijn kunnen inwoners die geboren zijn voor 1 juli 2013 stemmen

Waarom mogen kinderen ook stemmen?
Bij een reguliere verkiezing is de stemgerechtigde leeftijd 18 jaar. Dit is een bijzondere verkiezing. Het gaan om het Plein van de Stad. Ons Marktplein, van de Apeldoorners. Alle Apeldoorners. Niet alleen volwassenen gebruiken het Marktplein, ook kinderen. Ook zijn zíj de toekomstige gebruikers. Als gezinsstad vinden wij het daarom van belang dat zij meestemmen. Kinderen vanaf 6 jaar worden zich bewust van hun omgeving. Kinderen weten heel goed waar het fijn en prettig is om te spelen en te zijn. Kinderen van 6 jaar zitten in groep 3 en kun je vragen na te denken en te tekenen wat ze op een plein graag willen zien. Het nieuwe Marktplein wordt het Plein van de Stad. En de stad heeft ook kinderen die spelen in de openbare ruimte. De kinderen van vandaag zijn de volwassenen van straks. Het nieuwe Plein van de Stad heeft een ontwerplevensduur van wel 30 tot 40 jaar. Dus zij moeten het nog heel lang met dit nieuwe plein doen. Je maakt kinderen daarmee een beetje mede-eigenaar van het plein. Dat ze als volwassene straks kunnen roepen “hier heb ik nog voor gestemd”!

Hoe kan ik stemmen?
Begin december ontvangt iedere Apeldoorner van zes jaar en ouder een stempas met unieke stemcode. Daarmee kan in de verkiezingsperiode van 7 t/m 17 december online op deze website een stem uitgebracht worden. Inwoners die hulp nodig hebben met stemmen of meer willen weten over de ontwerpen zijn welkom in het Stembureau bij Nawijn en Polak, Marktplein 24, geopend tijdens winkeltijden.

Waar is het Stembureau?
Het Stembureau is bij Nawijn en Polak, Marktplein 24 op de bovenverdieping. In de winkel is een lift aanwezig voor mensen die slecht te been zijn of gebruik maken van een rolstoel of rollator. Deze is geopend tijdens de verkiezingsperiode. Je kunt er terecht tijdens de openingstijden van de winkel:

Welke periode kan ik stemmen?
Je kunt van 7 tot en met 17 december je stem uitbrengen via pleinvandestad.nl.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Marktplein Apeldoorn

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?