Kijk op de Wijk: 1e en 2e Beukenlaan

Vrijdag 11 maart 2022

Door Jos Jansen of Lorkeers

Een nieuw thema bedenken is soms een fluitje van een cent. Ik fiets door een buurt en denk: “Ja! Daar ga ik de volgende serie over maken” Maar nu? Ik kwam weinig buiten – moest (of mocht) nergens naar toe… Kom dan maar eens op een nieuw thema.

Verzin een lijst

Maar toen schoot mij iets te binnen: bij een feestje, bruiloft of andere gebeurtenis moet er wel eens ‘een stukje’ gedaan worden. En als je het dan echt niet meer weet? Dan maak je maar een abc’tje. “A is van Apeldoorn: daar woont hij al bijna 40 jaar, B is van Beekbergen…” Enzovoort, enzovoort. Dus dan maar eens de stratenlijst erbij gepakt. Daarbij zag ik meteen: “Hé, het klopt niet. Ik mis de 1e en 2e Beukenlaan.” En met enig nadenken ook de 1e en 2e Wormenseweg en 1e en 2e Johannastraat. Maar wat blijkt? Ze zetten het gewoon bij de B van Beukenlaan, W van Wormenseweg en J van Johannastraat….

Nu dan over de Beukenlanen

In het Dik Apeldoorns Stadskookboek staat over deze wijk: “Wonen in ‘haute couture’ huizen die zich comfortabel nestelen in het bos van de Veluwerand.” En die zin slaat de spijker op zijn kop. Er wordt mooi uitgelegd dat de wijk ná 1917 in ontwikkeling kwam. Onder leiding van burgemeester Roosmale Nepveu kocht de gemeente de grond waarop een hele nieuwe stadswijk gepland werd. Maar helaas: de crisis in de jaren ‘30 gooide roet in het eten en de plannen verdwenen in een bureaulade. Er werden veel minder gebouwd dan ooit de bedoeling was. Maar zo langzamerhand groeide toch wel het aantal huizen.

Mooie en bijzonder huizen

Wanneer ik door een buurt loop zie ik natuurlijk wel alle huizen. Maar sommige woningen trekken toch wel meer aandacht. Bijvoorbeeld huizen die ontworpen werden door Chris Wegerif. Zo staat er op de 1e Beukenlaan nummer 3: “de Halve Maan” – een huis dat tevens al in 1917 gebouwd werd! Tijdens Open Monumentendagen 2019 mochten we een kijkje binnen nemen en zagen we een pareltje uit het oeuvre van Wegerif. Hij ontwierp meerdere huizen in deze wijk, onder andere: Serena (1e Beukenlaan 9), Edera (Eikenlaan 10). En dan mogen we “Kamp Links” aan de Jachtlaan 8, het huis waar hij zelf met zijn echtgenote Agathe woonde, natuurlijk niet vergeten.

“De Paddenstoel”

Een bijzonder huis wordt besproken in het nieuwe jaarboek van de Stichting Apeldoornse Monumenten (2e Beukenlaan 44). Dit huis heeft de passende naam “de Paddenstoel”, het heeft namelijk echt iets weg van een paddenstoel! Bijzonder mooi is het ontwerp in de stijl “Amsterdamse School”.

 

Zo – dit was de eerste straat uit deze nieuwe serie. Er komen nog 25 afleveringen – want een straat met een X bestaat (nog?) niet in Apeldoorn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kijk op de wijk
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!