Kijk op de Wijk: Anna Reynvaanlaan.

Vrijdag 8 april 2022

Door Jos Jansen of Lorkeers

De Anna Reynvaanlaan

Eerlijk gezegd had ik nog nooit van deze laan gehoord. Ik liep de straten met een A langs. Niet letterlijk hoor… Dat deed al wel iemand anders, die rende zelfs alle straten van Apeldoorn door: Rens Korswagen: Maar ik kwam op deze site de naam “Anna Reynvaanlaan” tegen.

Toen ik op Google Maps keek “waar ligt die straat eigenlijk” zag ik: “in een buurt met straatnamen uit de medische wereld”. Dus deze mevrouw zal ook vast iets medisch doen.

Wie was Anna Reynvaan

Zelf kreeg ik ooit via via een heel mooi document gemaakt door Cor Tijink. Daarin stond deze mooie beschrijving van Anna Reynvaan. Raad/B&W van 8 mei 1985. Zuster Reynvaan was evenals zuster Meyboom een belangrijke figuur in de nationale geschiedenis van de verpleegkunde. Zij leefde van 1844 tot 1919 en genoot als een der eersten een verpleegopleiding. Zij groeide uit tot leidinggevend verpleegkundige en geldt als grondlegster van moderne ziekenverpleging. Zuster Reynvaan was oprichtster en redactrice van het Maandblad voor Ziekenverpleging. Zij heeft de aanspreektitel ‘zuster’ ingevoerd. Grappig is dat beide uiteinden van de Reynvaanlaan eaansluiten op de Zuster Meyboomlaan… Zo is het cirkeltje weer rond. Ik vraag mij dan wel af: “waarom wordt Anna wel met de voornaam genoemd in de laan maar Zuster Meyboom niet”? Is het omdat Meyboom “Frederike” als voornaam heeft? Of is het gedaan vanwege het invoeren van “zuster” door Reynvaan?

Wat voor straat(je) is het?

Het is natuurlijk geen straat, dus zo maar “straat” zeggen? Is dat geen vloeken in de kerk?

Een laan is volgens Wikipedia: een weg die aan beide zijden geflankeerd wordt door bomen. De bomen worden aangeplant voor schoonheid, prestige of nut. Ze bieden schaduw en verkoeling, bescherming tegen weer en wind en hun hout wordt nuttig gemaakt.

En ja hoor: bomen genoeg langs deze laan! En dan vooral aan het begin en het eind. Het middenstuk is een beetje minder bedeeld met bomen, tenminste langs de laan. Maar de tuinen die horen bij de vrijstaande huizen zijn ruim voorzien van beplanting: bloemen, struiken en ook bomen.

Het is een heel rustig laantje alleen mensen die er moeten zijn komen er, want zoals ik al zei: het eindigt en begint op de Zuster Meyboomlaan. Dus doorgaand verkeer is er niet.

Een rustig straatje en dat wordt ook zo gehouden. Want zo lang de parkeerplaats bij het Gelreziekenhuis, dat ook dicht in de buurt ligt, niet bruikbaar is mogen bezoekers en medewerkers van het Gelreziekenhuis niet parkeren in de straat.

De kop is er af – de letter A is geweest, nu op naar de B. Wie heeft er al enig idee welke straat, laan, horst, dreef, hoek, gaarde of veld als volgende aan de beurt is?

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kijk op de wijk
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!