Kijk op de Wijk: Bongerdpad

Vrijdag 6 mei 2022

Door Jos Jansen of Lorkeers

De naam Bongerdpad sprong er voor mij meteen uit bij de straten met de letter B. Waarom? Het deed me denken aan verhalen van mijn schoonmoeder over vroeger, toen ze nog in een dorpje aan de IJssel woonde. Ze vertelde over de bongerd die ze bij huis hadden en waar ze appels en peren plukte. Bongerd? Appels en peren? Ja: want bongerd is gewoon een ander woord voor boomgaard.

Dus ik ging meteen eens op de kaart kijken: “in welke buurt ligt dat Bongerdpad”?  Aha – een zijweg van de Groenoordlaan, die weer een zijweg is van de Deventerstraat.

Het is een heel groen buurtje als je kijkt namen: zoals straten genoemd naar fruitbomen (Kersenlaan, Mispellaan, Morellenlaan en de Perenlaan). Maar er zijn ook nog straatnamen genoemd naar fruit (aalbessen, abrikozen, frambozen, kruisbessen en tomaten), bloemen en kruiden.
Maar dan is die Groenoordlaan waar de straat begint wel een buitenbeentje. Want die naam heeft niet direct iets te maken met groen van natuur, maar is genoemd naar villa Groenoord. Toch wel een villa met een bijzondere achtergrond:  https://www.wikiwand.com/nl/Govert_Steen

De eerste vraag die bij me opkwam was: “Waarom werd die naam Bongerdpad gebruikt? Waren er dan zo veel fruitbomen in die omgeving dat er een sprake was van een bongerd”? Ik geloofde dat niet want boomgaarden komen toch alleen in gebieden met een kleibodem voor? Ik zocht op oude kaarten van Apeldoorn en zag nergens een groot stuk land begroeid met bomen.

Een mooi klein buurtje, die huizen aan het Bongerdpad: niets mis mee!
Oh ja: ik kom

Volgende keer dus een straat, laan, pad, weg, …die begint met een C…

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kijk op de wijk
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!