Kijk op de Wijk: Cavatinestraat

Vrijdag 3 juni 2022

Door Jos Jansen of Lorkeers

De blog over de letter B van vorige maand was voor mij een fluitje van een cent: het Bongerdpad. Maar een straat, hoeve, hof, laan of pad met een C? Vrijwel in het begin kwam ik al de naam Cavatinestraat tegen. Cavatine? Ik dacht dat het misschien iets met Cava te maken zou hebben: Spaanse bubbelwijn. Maar een Apeldoornse straat die naar een Spaanse wijn genoemd word? Dat leek me sterk, want ik herinner me geen buurtje met wijnnamen…. maar wat is “Cavatine” dan wel?

Zoeken op google maps dan maar naar de buurt waarin deze straat ligt? Daar zag ik al snel straatnamen die me wel wat zeiden: Oratoriumstraat, Serenadestraat, Rhapsodiestraat, Sonatestraat maar ook Cantatestraat: ze hebben allemaal met muziek te maken. Zou ik dan maar Cantatestraat kiezen?  Dat was misschien logisch om te doen want heel gemakkelijk. Maar zo’n “lange halen – snel thuis” oplossing ligt me eigenlijk niet zo. Daarom ben ik toch maar bij Cavatinestraat gebleven.

Als je zoekt in de woordenlijst van Apeldoornse straatnamen zie je bij Cavanatinestraat deze uitleg: “Cavatine, kort, eenvoudig muziekstuk”. Dat is wel een heel korte uitleg….

Op ensie.nl staat: [verkleinwoord van het Ital. cavata, uittreksel] v. (-s), korte aria (zonder herhaling), met name als slot van een recitatief; lyrisch zangstuk, meer liedachtig dan een aria. De cavatine is oorspronkelijk een in de 18e eeuw in de opera opkomende vereenvoudiging van de aria, korter, eenvoudiger van vorm en zonder herhaling van zinnen. De cavatine komt ook in instrumentale vorm voor (bijvoorbeeld. de cavatine van Joachim Raff voor viool en piano).

Een kort muziekstuk? Hoort daar dan ook een korte straat bij? Nee, niet heus. Want het is niet zo’n straat waar je aan het begin staat en dan meteen het einde ziet. Het is zo’n straat met twee “poten” zal ik maar oneerbiedig zeggen. Ik fietste er naar toe vanaf de Anklaarseweg, via de Fugastraat. En dan was het wel even kijken: “tot hoever loopt die straat”? Want foto’s maken van de verkeerde straat? Nee, dat probeer ik wel te voorkomen. Dan maar eerst rechtsaf: om de hoek begint dan de Rhapsodiestraat. Weer terug en de “andere poot” van de straat in. En ja hoor: ook die eindigt in de Rhapsodiestraat.

Het is een mooie, vrij groene straat zonder al te veel verkeer: alleen aanwonenden zullen er denk ik gebruik van maken.

Maar dan komt misschien de vraag: hoe klinkt nou zo’n cavatine? Nou: op youtube staan er heel veel! Klik maar eens hier en je ziet daar heel veel cavatines in verschillende uitvoeringen: van André Rieu tot John Williams: allemaal cavatines!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kijk op de wijk
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!