Kijk op de Wijk: De Wielerbaan

Vrijdag 7 januari 2022

Door Jos Jansen of Lorkeers

De naam zegt het al: hier lag vroeger een wielerbaan. Op deze plek legde de Apeldoornse Wielervereniging ‘De Adelaar’ vroeger een baan aan voor het uitoefenen van de baanwielersport. Er was, het lijkt misschien vreemd, geen kleedruimte van ‘De Adelaar’ gebouwd bij deze baan. Nee, daarvoor maakten ze gebruik van café Sportzicht. Hier kon je niet alleen een drankje drinken maar het was, wat we tegenwoordig een MFC noemen: een Multi Functioneel Centrum. Want bij de Open Monumenten Dagen van 2021 hoorde ik van diverse mensen: “Toen het clubhuis ‘Ons Sprengenhonk’ aan de Wolweg er nog niet was, kwam Sinterklaas altijd in Sportzicht”. Ook werden er bingo- en andere feestavonden (onder andere bruiloften) gehouden in het Café.

Derny

Lag vroeger staat in de eerste zin. Want door de bouw van het Omnisportcentrum raakte de baan overbodig. Het buiten fietsen “op de baan” is gedaan. Maar ook het rijden achter de traditionele derny is verleden tijd. “Vroeger” – tot 2015 werden sommige wedstrijden verreden achter een traditionele gangmaak-motor met benzinemotor die de wielrenner uit de wind hield. Maar sinds er binnen wordt gereden is het gebruik van een pruttelende en rokende benzinemotor op zo’n derny niet meer toegestaan. Zoals veel gewone fietsen is ook de derny tegenwoordig elektrisch. En wat gebeurde er ná de verhuizing van de Adelaar? De baan bleef eerst nog een tijdje liggen maar werd later weggehaald. Er was een mooi straatje ontworpen in de vorm van de vroegere wielerbaan. Een straat dat de toepasselijke naam De Wielerbaan kreeg.

Van boven kijken

Er zijn natuurlijk een paar onderbrekingen want anders zou je het “binnenplein” niet kunnen bereiken. Eigenlijk zie je pas hoe bijzonder het straatje is als je op Google Maps (of op Bing Maps) kijkt. Dan zie je hoe mooi het ovaal van de baan nog steeds te zien is. De vroegere plek van Café Sportzicht (dit is afgebroken) is niet meer te zien. Dat gebouw zat aan de Orderparkweg en vanaf die kant is “de Wielerbaan” niet meer te bereiken.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kijk op de wijk
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!