Kijk op de Wijk: Doornweg

Vrijdag 8 juli 2022

Door Jos Jansen of Lorkeers

Bij het kiezen van de straten voor de “ABC-serie” blogs heb ik niet gelet op: “weet ik wel waar die straat is”. Daarom moet ik soms op google maps kijken: “waar is die straat nou?

Zo was het ook bij de Doornweg. Doorn gaf mij ook niet aan in welke richting ik de straat zou moeten zoeken. Want straten genoemd naar componisten, staatslieden, metalen, bomen, onderdelen van boerenerven, vogels geven me al wel een richting aan van de buurt waar ik het zou moeten vinden.

Maar van de Doornweg? Waar zou die liggen? Ik had geen enkel idee. Dus maar gezocht op Google maps.

En toen bleek ook: in de buurt van die straat zijn eigenlijk niet veel namen die gekozen zijn uit een thema. Ja, de Hulststraat, maar die kende ik ook niet. Hoe komt het dat er maar zo weinig straten uit “dezelfde familie” in die buurt zijn? waren er niet meer straatnamen nodig of dacht de straatnamencommissie misschien: “ik heb geen idee welke naam we voor straten in deze buurt moeten verzinnen? Of was het gewoon een klein stukje nieuwbouw waar niet veel namen nodig waren?

Ik ben via-via in het bezit gekomen van een mooi document dat Cor Tijink ooit maakte. Daarin wordt van heel veel straten aangegeven wanneer ze een naam kregen en soms wordt ook aangegeven hoe die naam tot stand kwam: bijv. een boerenerf of landgoed dat in de buurt van de straat lag of iets in het landschap dat hielp een naam te verzinnen. Over de Doornweg staat in het document:  Raad/B&W van 15-07-1932 GAA-map 98-37: weg van Ritbroekdwarsstraat in ongeveer zuidelijke richting tot den Voorlandscheweg genoemd Doornweg.

Dus al een heel oude straat, want in juli 2022 bestaat deze naam dus al 90 jaar! Zou het reden zijn een feestje te vieren in deze straat? En wordt de ontdekker van dit heuglijke feit daarvoor ook uitgenodigd? Dat zou natuurlijk wel heel leuk zijn

Maar nu over de straat zelf. Het is een veel korter straatje dan ik op Google zag. Maar wel een mooi straatje! Allemaal vrijstaande huizen, waarvan sommigen volgens mij in één serie gebouwd zijn. Mooie erker erbij – en ook hebben sommigen zonnepanelen op het dak. Maar waarom die schuur daar langs die straat staat? Ook niets mis mee hoor: mooi degelijk schuurtje met een handig afdak er naast. Maar bij welk huis het hoort? Geen idee

Het is volgens mij een heel leuk en comfortabel straatje om te wonen. Nog geen 200 meter en je bent in de Asselsestraat om je boodschappen te doen: mooi dichtbij, maar net ver genoeg om er geen last van te hebben.

Volgende maand een straat met een E die ik zonder problemen wist te vinden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kijk op de wijk
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!