Kijk op de Wijk: Eekschillersdreef

Vrijdag 5 augustus 2022

Door Jos Jansen of Lorkeers

Deze keer een straat die ik niet op hoefde zoeken op Google Maps: ik fiets hier altijd langs als ik naar het centrum ga. Deze straat is een zijweg van de Matenpoort: vanaf de zwevende maagden richting het kanaal. Waarom ik deze straat koos? Allereerst de naam: toch wel wat interessants over te vertellen. En dan is de Maten verder natuurlijk een bijzondere wijk en de Drevenbuurt eigenlijk nog meer bijzonder….

Maar allereerst de naam van de straat: “Eekschillersdreef”. Je ziet het eigenlijk zo: een dreef genoemd naar iemand die eken schilt. Eek? “Gedroogde bast van een eik”. Schiller spreekt voor zich: iemand die de bast van een eik schilt. En dreef? Dat moest ik toch wel even opzoeken: “brede landweg”.

Een eekschiller was (want beroep is al vrij lang uitgestorven) een seizoenarbeider: zo tussen begin mei en eind juni is de boombast van de eik lekker sappig en dan is het relatief gemakkelijk de eik te schillen. Er werd geen hele eik voor omgezaagd: er waren percelen “eikenhakhout” die voor dit doel werden gebruikt. Een redelijk dunne tak werd afgezaagd en dan kwam de eekschiller in actie. Die sloeg met de achterkant van de bijl op de bast tot deze los kwam. De stukken basten werden bijeengebonden. Die bast werd dan verkocht door de eigenaar van de bomen aan leerlooierijen. Want eikenbast bevat veel looizuur: heel goed te gebruiken bij het looien van leer.

Dit eekschillen vond voornamelijk plaats in Drente en Friesland  en gebeurde door arme gezinnen die dan een paar maanden onder vaak erbarmelijke omstandigheden bivakkeerden. Maar ja: het geld was nodig om het budget aan te vullen. Maar heel vaak ook de schulden die in de wintermaanden, zonder enige verdienste waren ontstaan, af te lossen. Op Youtube staat een filmpje  dat heel goed aangeeft hoe dit eekschillen ging.

En dan over de Drevenbuurt: het is het eerste deel van de Maten: zo begin jaren 70 van de vorige eeuw werden hier de eerste huizen opgeleverd. Maar voordat de huizen gebouwd konden worden moest eerst de grond bouwrijp gemaakt worden. Want de Maten? Dat was vroeger een soort moeras vertelde een oude-collega (met lichte overdrijving). Dus er was heel veel water en dat kan natuurlijk niet zo maar blijven staan in zo’n nieuwbouwwijk. Daarom werd besloten hier drainage te gaan gebruiken: hiervoor moeten dikke buizen met gaatjes in de grond gegraven worden. Om die buizen zit een soort kous die water doorlaat maar ervoor zorgt dat er geen zand in de buis komt zodat deze verstopt raakt. En dat water wordt dan afgevoerd.

De Matendreef was de eerste buurt en men probeerde eerst drainage uit. Maar dat is nogal duur: dat leggen van al die buizen… vandaar dat later besloten werd een andere methode te kiezen: daarom zijn de Maten in de andere wijkdelen vijvers….

Ik realiseer me dat ik niet veel vertelde over de Eekschillersdreef zelf. Misschien kom ik hier later dus nog wel eens op terug!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kijk op de wijk
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!