Kijk op de wijk: Eglantierlaan

Vrijdag 9 december 2016

Door Jos Jansen of Lorkeers

De vorige blog ging over de Laan van Osseveld. Ik beloofde dat ik uit zou zoeken: ‘waar komt die naam Osseveld nou vandaan?’. Helaas lukte dat nog niet. Maar ik kom er zeker op terug. Dit keer blijf ik dichtbij huis. Wanneer ik vanuit mijn woonkamer naar buiten kijk zie ik de Eglantierlaan. Een nieuw onderwerp was snel gevonden.

De naam Eglantier is afkomstig van een wilde roos. Maar bloeide die roos dan vroeger waar nu de Eglantierlaan loopt? Ik denk het niet. Vroeger was hier een soort moeras: veel water. Vast geen plek voor wilde rozen…

Hoe is de Eglantierlaan tot stand gekomen? Een aantal jaren geleden had de Gemeente Apeldoorn behoorlijk wat geld tekort: het Cityplan werd niet wat gehoopt was. Er moest geld verdiend worden. Nieuwe inwoners van Apeldoorn moesten een plek krijgen: een nieuwe wijk aan de overkant van het kanaal werd in ontwikkeling genomen. Verkoop van grond zou de gemeente uit de rode cijfers halen.

In de originele plannen voor de Maten stond de Eglantierlaan niet op de tekeningen. Het plan was een ‘stemvork’ aan te leggen. Vanaf de splitsing waar nu de ‘rotonde van de zwevende maagden is’ zouden twee wegen de wijk in gaan: wel zo ongeveer zoals de wegen later aangelegd werden. Het einde van die wegen zou echter bij de plek zijn waar nu de Eglantierlaan is. Maar er was zoveel geld tekort dat er toch een stuk wijk bij moest komen: de grond werd duur verkocht –  dat zou het tekort mooi kunnen verkleinen. In de eerste aanpassing was zelfs het idee dat er langs de Eglantierlaan in de volle lengte een winkelcentrum zou komen: winkelgrond is vast duurder te verkopen dan bouwgrond voor een huis… . Dan maar een heleboel winkels daar bouwen. Gelukkig gingen die plannen niet door: er kwam een compact winkelcentrum ‘De Eglantier’. Helaas is er in dat winkelcentrum wel leegstand. Maar wat zou het gevolg zijn geweest van zo’n gigantische winkellaan? Een nieuwe financiële ramp? Dat zou zomaar kunnen volgens mij.

Langs de Eglantierlaan staan in plaats van winkels onder meer een verpleeghuis, een kinderdagverblijf en een kerkgebouw. Die kerk heeft trouwens een heel mooi kunstwerk in de gevel: Geloof, Hoop, en Liefde. Gemaakt door Harry Meek, die veel kunst in de openbare ruimte maakte in Apeldoorn. De Eglantier grenst wel aan de Eglantierlaan. Een deel van het winkelcentrum (een restaurant, bloemenzaak en parkeerplaats) ligt langs die laan.

Een plan voor een permanente knip in de Eglantierlaan haalde het ook niet. Een vergroting van de Eglantier en verplaatsing van de markt zorgde voor een plan de laan in twee stukken te knippen: doorrijden naar het andere eind van de laan zou niet meer kunnen. Er kwam veel protest uit de wijk, dus dat plan is niet doorgegaan. Dinsdag is er een knipje vanwege de markt: daar bleef het bij.
Een laan met een vrij korte geschiedenis. Veel plannen – bijna even vaak veranderd. Dynamisch zou je kunnen zeggen… laten we het daar maar op houden – toch nog een beetje positief afsluiten dan.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kijk op de wijk
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!