Kijk op de wijk: Emmaplein

Vrijdag 15 december 2017

Door Jos Jansen of Lorkeers

Vorige maand was het Sophiaplein het onderwerp. Sophia was de eerste echtgenote van Willem III. Na het overlijden van Sophia trouwde Willem III al spoedig met Emma want: er moest een troonopvolger komen. De kinderen van Willem en Sophie zouden waarschijnlijk nooit koning worden. De oudste leefde vanwege de slechte relatie met zijn vader in het buitenland. De tweede zoon, Maurits, was al op 7-jarige leeftijd overleden. De jongste zoon Alexander ‘had geen charme voor vrouwen, en hij voelde ook niets voor hen’.

Dus: er moest een bruid gezocht worden. De zoektocht door Willem III was niet zonder problemen. De eerste kandidate, een Franse operazangeres, werd afgekeurd door het kabinet. De tweede, een Deense prinses, bleek al vergeven. De derde, een Duitse prinses, weigerde zonder meer.
Maar in Bad Arolsen had hij succes. De daar gevestigde Vorst von Waldeck – Pyrmont had meerdere huwbare dochters. De oudste, Pauline, wilde niet. Emma, de tweede dochter, zag een huwelijk met Willem wel zitten. Ze trouwden in 1879: Emma was 20 jaar, Willem III was al 61. Al in 1880 werd hun dochter Wilhelmina geboren.

De relatie tussen Willem en Emma was bijzonder. Willem sprak geen Duits. Er werd daarom geconverseerd in het Frans. Deze taal werd aan het Nederlandse hof gebruikt. Willem overleed in 1890. Wilhelmina, toen pas 10 jaar, was te jong om als koningin te fungeren. Daarom werd Emma als regentes aangesteld. Dat deed ze op uitstekende wijze.

De relatie tussen koningshuis en de Nederlandse onderdanen was door het gedrag van Willem III zeer slecht. Emma besloot tot een charmeoffensief. Ze reisde met haar dochter door Nederland en bezocht in elke provincie meerdere steden. Deze bezoeken waren geen eendagsbezoekjes: het bezoek aan Groningen besloeg 5 dagen!. De Nederlandse bevolking raakte onder indruk van de jonge Koningin en haar charmante moeder. De relatie tussen Oranje en Nederland bloeide weer op.

Toen Wilhelmina 18 werd trad Emma terug en regeerde haar dochter voortaan als Koningin. Eerst woonden de beide koninginnen in Paleis Noordeinde. Na het huwelijk van Wilhelmina met Hendrik verhuisde Emma naar Paleis Lange Voorhout. Emma ging niet op haar lauweren rusten. Ze zette zich in voor de bestrijding van TBC: haar jongere zus Sophie was aan deze ziekte overleden.

Toen ik de foto’s bij deze blog wilde maken kwam ik erachter dat er helemaal geen straatnaambordje bij dit plein staat. Dat heb ik daarom maar op andere wijze opgelost: zie de afbeeldingen bij deze blog.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kijk op de wijk
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!