Kijk op de wijk: Fam. J.C. Laponderplein

Vrijdag 18 januari 2019

Door Jos Jansen of Lorkeers

De derde uit de serie “straten die niet op de officiële stratenlijst staan”. Begonnen met een steegje, via een laan naar een plein. Dit plein is te vinden aan de Christiaan Geurtsweg, ter hoogte van Rouwcentrum Rouwenhorst. En met deze familie heeft die naam van het plein te maken.

Speuren op internet bracht me wel op de herkomst van de naam Laponder: de huidige eigenaars van het rouwcentrum. Maar “Fam. J.C.” ? Nee – dat vond ik maar niet. Daarom nam ik contact op met het Rouwcentrum. Van eigenaar Maarten Laponder kreeg ik al snel een heel goede en complete uitleg.

Het begin van de rouwonderneming ligt aan de Griftstraat. In 1901 (en vast al eerder) woonde daar Frederik Rouwenhorst. Hij was schoenmaker, maar het schoenmakersvak brengt niet voldoende op om in het dagelijks brood van de familie te voorzien. Dus start hij op zijn 31ste in 1901 met zijn bijbaan als aanspreker, de toenmalige term voor begrafenisondernemer. De 3e generatie bestond uit kleindochter Frederika en haar man Arend Huurneman (Familie A.H. Huurneman) en er bleek behoefte aan uitbreiding en dus besloten zij tot een verandering aan het huis.  Na die verbouwing was er in het huis aan de Griftstraat ruimte voor een aula en enkele opbaarkamers. De onderneming groeide heel langzaam en het pand bleek in 1984 te klein. Daarom besloot de 4de generatie (achterkleindochter Riet en haar man Hans Laponder Familie J.C. Laponder) aan de Christiaan Geurtsweg een nieuw rouwcentrum te bouwen. Dat pand werd in 1994 uitgebreid met een (ronde) aula. En ter gelegenheid van die uitbreiding kwam het bord “Fam. J.C. Laponderplein” daar te staan. Er staat dicht bij het bord ook nog een bord van A.H. Huurnemanlaan.

De eigenaren van het Rouwcentrum Rouwenhorst heten dus geen Rouwenhorst meer, door de overgang naar schoonzoons. Maar de bedrijfsnaam veranderen? Nee – dat doe je niet zo snel, vooral bij een zo goed bekendstaande naam als “Rouwenhorst”. Al vijf generaties die het sinds 1901 bestaande bedrijf besturen – bestaan er in Apeldoorn nog bedrijven met een langere historie?

Dit is het einde van de serie “niet-officiële straten”. Het onderwerp van de nieuwe serie is al gekozen: “Oranje”. Genoeg straten om een iets langere serie te maken he?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kijk op de wijk

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!