Kijk op de Wijk: Frankenlaan

Vrijdag 9 september 2022

Door Jos Jansen of Lorkeers

Nog een weg waarvan ik wist waar die lag! We kwamen “vroeger” toen mijn kinderen nog op de basisschool zaten en meededen aan de Apeldoornse Avondvierdaagse geregeld door die laan. “Vroeger” is al zo’n 20 jaar geleden, dus helemaal zeker weten doe ik het niet meer, maar volgens mij was de start van de 4-daagse in de tennishal aan de Frankenlaan: heel toepasselijk heette die hal “Frankenoord”. Daarna was het gebeuren bij een voetbalvereniging in het Orderbos, volgens mij toen al SV Orderbos.

Maar nu eerst even over “Frankenlaan”. Deze laan ligt in een gedeelte van Apeldoorn (Orden) met straten genoemd naar volksstammen uit vroegere tijden: Germanenlaan, Saksenlaan, Keltenlaan: vrij bekend denk ik he? Maar er zijn ook lanen genoemd naar minder bekende stammen: Chamavenlaan, Texandrilaan,  Marezatenlaan enz.

Dus “Franken” komt van een stam en niet van allerlei mensen die Frank als voor- of achternaam hadden.  Het komt ook niet van de Belgische en Franse munten van vóór de Euro.

Wie waren die Franken? De naam is niet, zoals veel mensen denken, afkomstig van “Frankrijk”. Het was een Germaans volk (dus regio tegenwoordige Duitsland). Op het hoogtepunt hadden ze grote delen van Frankrijk, België, Nederland, Luxemburg, een klein stukje Spanje, het noordelijke deel van  Italië in hun macht. Dus een volk om rekening mee te houden.

Maar nu: wat voor laan is de Frankenlaan? Beginnend bij de Asselsestraat, net ná de Laan van Spitsbergen en eindigend bij de Sportlaan. En wanneer je Apeldoorn een beetje kent weet je al: “een laan bij het Orderbos: dus met veel bomen in de buurt”. Dat is bij het begin van de laan al: aan de linkerkant een klein bosje bomen. En ook veel bomen in de rest van de straat.  Berkenbomen langs de straat maar heel veel andere boomsoorten in de prachtige tuinen.

De buurt waarin deze straat ligt is de groenste van heel Apeldoorn. En dat wil wat zeggen: want Apeldoorn is “stad in het groen” en dan de groenste? Genieten voor natuurliefhebbers in deze buurt. Maar er zijn ook genoeg andere dingen te doen. Sporters kunnen in deze omgeving hun hart ophalen. Want met het Orderbos in de buurt zijn de mogelijkheden groot. Voetballen kun je bij CSV Apeldoorn, TKA (Turkse Kracht Apeldoor), SV Orderbos (waar je ook kunt darten en biljarten). Mountainbiken, wielrennen, atletiek, korfballen, American football, tennis, hockey… (hopelijk ben ik er geen vergeten). En mocht je nog meer willen? In de buurt zit ook nog een scoutingvereniging.

En winkelen? Winkels zijn er genoeg:  “om de hoek” aan de Asselsestraat. Een prachtige buurt in ons mooie Apeldoorn!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kijk op de wijk
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!