Kijk op de wijk: Hardonkhof

Vrijdag 7 april 2017

Door Jos Jansen of Lorkeers

Weet je waar deze Hof ligt? Het is een zijweg van de sjieke Loolaan: vanaf de Grote Kerk richting de Naald is het aan de rechterkant. Het is een hofje met nieuwe in een mooie stijl gebouwde huizen. Statige boogramen geven de panden een prachtige uitstraling. Een ontwerp dat goed bij de buurt past. Maar past dat nieuwe wel bij Hardonk? Wie was die Hardonk eigenlijk?

Hardonk is een echte Apeldoorner: geboren in 1898 aan de Hoofdstraat. Zijn ouders dreven daar een winkel. Sommige bronnen zeggen: ‘hoedenwinkel’. Anderen hebben het over een ‘manufacturenwinkel’. Reinier woonde lang in dat huis met uitzicht op de Paslaan. Op 17 april 1945 maakte hij vanuit zijn slaapkamerraam een foto die praktisch iedere Apeldoorner wel kent. Google bij afbeeldingen op ‘bevrijding Apeldoorn’ en de eerste de beste foto is dat betreffende kiekje! De Canadese tank die die vanaf de Deventerstraat Apeldoorn in rijdt werd door hem vereeuwigd. Hardonk hield over de tweede wereldoorlog een dagboek bij: vanaf 1943 beschrijft hij wat er elke dag gebeurde. Onderwerpen zijn het weer van de dag, oorlogsgebeurtenissen, maar ook nieuwe regels die door de Duitsers werden ingevoerd. Wil je een stukje daarvan lezen? Kijk dan hier.

Reinier Hardonk bleef jarenlang werkzaam in het winkeltje. In 1954 stopte het: het winkeltje ging dicht. Hardonk woonde later aan de Moeflonstraat. Waarschijnlijk is hij na het sluiten van de winkel hiernaar toe verhuisd. En wat ging Reinier doen? Die kreeg een aanstelling bij de gemeente als stadsgeschiedschrijver. Hij deed het blijkbaar goed want in 1956 werd hij conservator van het gemeentemuseum: het Moermanmuseum.

Hij gaf het beschrijven van de geschiedenis niet op, maar ging hier ijverig mee door. Hij bleef informatie verzamelen en documenteerde heel veel over de geschiedenis van Apeldoorn.

In de jaren 60 ging je op je 65e nog met pensioen: zo ook Reinier Hardonk. Even rekenen: 1963 dus. Hij bleef daarna nog wel schrijven aan een boek: de geschiedenis vanaf het begin van Apeldoorn: 792….. Helaas kreeg hij maar 3 jaar van de gemeente. Dit was te kort om het boek te voltooien: hij kwam tot 1675… Hij heeft dit boek is nooit afgemaakt. Het is wel uitgegeven – ik heb tenminste een exemplaar in mijn bezit.

Hij werkte nog wel door aan andere boeken. Hij schreef een prachtig boek:  ‘koornmullenaers pampiermaeckers en coperslaghers’. Dit boek werd door Hardonk in 1968 voltooid: een redelijk dik boek met heel interessante gegevens. Hij beschrijft diverse molens die in Apeldoorn stonden, beken en sprengen. Het boek is online te lezen op de site van Henk Weltje. Henk is betrokken bij de Apeldoornse Beken en Sprengen en zette het boek online.

Een ander boek van zijn hand is een heel interessant werk over Admiraal Jan Hendrik van Kinsbergen. De admiraal die op Welgelegen woonde met drie freules. Ter gelegenheid van het 1200-jarig bestaan van Apeldoorn werd een serie uitgegeven: ‘Lieve tijd’. Naast heel veel andere schrijvers werden diverse teksten van Hardonk gebruikt. Hardonk overleed op 2 mei 1983 en werd begraven aan de Soerenseweg.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kijk op de wijk

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!