Kijk op de wijk: Hertenlaan en Reeënlaan

Vrijdag 6 april 2018

Door Jos Jansen of Lorkeers

Het onderwerp van voorgaande blogs waren straten genoemd naar schaap, ooi of hamel. Allemaal dieren die je op een boerderij tegen kunt komen.
Maar de dieren waar deze lanen naar genoemd zijn kom je echt niet op een boerderij tegen. Nou ja… soms zal er een hertje of reetje grazen in een weiland bij een boerderij maar dan houdt het wel op.

De Herten- en Reeënlaan vindt je aan het eind van de Edisonlaan. De Reeënlaan moet je in als je naar de Zwolseweg wilt. Wil je van de Zwolseweg naar de Edisonlaan dan is het verplicht via de Hertenlaan te gaan. Het zijn nl. eenrichtingswegen, deze lanen. Wel zo handig denk ik: het zijn niet van die heel brede wegen zodat “heen en weer” door dezelfde laan niet zo heel gemakkelijk zou gaan.

Verder zijn het eigenlijk heel normale Apeldoornse straten: geen poespas, maar ik denk wel met drukker verkeer dan gemiddeld. Want als je eens op Funda kijkt zie je bij de beschrijving van een huis: “aan drukke weg”. Dat zet zo’n makelaar er niet voor niks bij natuurlijk. Het zijn doorgaande wegen en er wordt veel gebruik van gemaakt.

Een van de dingen waar ik voor het schrijven van een blog mee begin is: kijken op www.verenigingoudapeldoorn.nl en kijken: “staan er oude foto’s van deze straten op de site”. Want daar kom ik toch soms verrassende dingen tegen die ik mooi kan gebruiken in mijn verhaal. Verrassing 1: de Hertenlaan komt op de site niet voor… Waarom niet? Geen idee. Gelukkig komt de Reeënlaan wel voor in het lijstje. En dan kom ik een leuke foto tegen: “Reeënlaan 1959 – Foto J.W. Bergman”. In die tijd was de Reeënlan zowaar nog een zandweg.. Onvoorstelbaar in deze tijd he? Waar kom je Apeldoorn nog zandwegen tegen? Ja – in het bos maar op doorgaande wegen? Ik zou het zo niet weten…

Heel leuk vindt ik zelf de advertentie in de Haagsche Courant van 1913: er wordt een huis te koop aangeboden aan de Hertenlaan 3: Koopsom f 2100, hypotheek f 1000 á f 1500. Een nieuw huis voor 2100 gulden? Zet de komma maar een paar plaatsen naar achter en je krijgt de vraagprijs van nu in euro’s… Andere tijden andere prijzen he?

En wat nu voor een volgende blog? Verandering van spijs doet lezen? Dus de volgende keer gaat het niet meer over 4-potige dieren: vogels zijn dan aan de beurt!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kijk op de wijk
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!