Help de bevolking van Oekraïne

Kijk op de Wijk: Het Krepelsbosch

Vrijdag 6 december 2019

Door Jos Jansen of Lorkeers

De vorige keer kondigde ik al aan: ,,Er komt nog een straat uit een rijtje van 4”. Dat is dus de straat met als naam Krepelsbosch.

De vorige blog ging over straten met namen: Sparrenbos, Lariksbos en Dennenbos. Logisch zou zijn er nog een straat bij te maken met een Naaldbomen naam. Maar nee, de Krepel is geen boom zoals Spar, Lariks of Den. Waar komt die naam dan wel vandaan?

Krepel is een familienaam. Geen Nederlandse naam, want de familie is van oorsprong afkomstig uit Oostenrijk. Een familie die ooit een koperslagerij begon met een fabriek van sigarenkistjes. Voor die kistjes heb je hout nodig en dan is het handig als je een eigen bos hebt. Daarom kochten ze een landgoed aan de Zutphensestraat. Ze plantten daar Dennenbomen voor de productie van de kistjes.

Begin van de 20e eeuw zetten ze het landgoed te koop en het werd verkocht aan het CIK: Centraal Israelitisch Krankzinnigengesticht. Die stichtte daar de instelling ‘Het Apeldoornsche Bosch’. Het bosgebied dat hier lag was vroeger veel groter. Het houdt nu op bij de Apeldoornse Barnewinkel. Maar vroeger liep het door tot waar nu de A1 is.

Ná het Centraal Israelitisch Krankzinnigengesticht kwam het gebied, met enkele tussenstappen die ik voor het gemak oversla, onder beheer van ’s Heeren Loo. Op dat terrein zelf kregen de straten ook namen die herinneren aan de periode ‘Apeldoornsche Bosch’. Eén van die straten die daar loopt heeft ook een naam die herinnert aan de familie Krepel die ooit eigenaar was van dit gebied: de Krepellaan.

Maar sinds enige tijd is er dus ook een straat met de naam Krepelsbosch.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?