Kijk op de wijk: Het Violierenplein

Vrijdag 11 augustus 2017

Door Jos Jansen of Lorkeers

Eerst iets anders: in de vorige blog vroeg ik aan lezers: “hebben jullie een leuk idee voor een nieuwe serie. Er zijn een paar leuke ideeën geopperd. Daar ga ik wel mee bezig, maar het vergt wel enige voorbereiding. Tot die voorbereidingen klaar zijn een serie over “Apeldoornse pleinen”. Ik begin dicht bij huis: het Violierenplein.

Het Violierenplein ligt dichtbij winkelcentrum de Eglantier. Beide namen zijn afkomstig van bloemen. Een Eglantier is een in de Benelux in het wild voorkomende roos. Violieren zijn, volgens klus-info.nl, afkomstig uit de landen rond de Middellandse zee. Ze bloeien in talrijke schakeringen crème wit, geel, roze, rood, violet en lavendel. De grijsgroene of grijze bladeren vormen een mooi contrast met de intense kleuren van de bloemen.

Helaas moet ik dit soort dingen gewoon googelen: mijn kennis van bloemen en planten is zeer beperkt. Heeft ook wel weer voordelen: “haal jij het onkruid even uit dat stukje van de tuin” vroeg mijn echtgenote. Deed ik braaf. Maar toen bleek dat ik ook de bloemen die er stonden uitgeroeid had was mijn carrière als tuinman heel snel over.

Begin juli was er een bijeenkomst in de Drie Ranken, het kerkgebouw dat grenst aan het Violierenplein. De laatste fase van de verbouwing van de Eglantier is namelijk aangebroken. Een deel van de Drie Ranken wordt afgebroken, er komen 30 appartementen en een grote supermarkt. En bijzonder: nu pas wordt het kerkgebouw voorzien van een klokkentoren waarin 2 klokken van afgebroken Apeldoornse kerken komen te hangen.

Wat ik zelf wel mooi vind is dat de dinsdagmarkt terug komt op het Violierenplein. De markt wordt nu langs de Eglantierlaan gehouden en ik vind de markt op het “marktplein” een veel betere plek.

Zoals ik al zei grenst het kerkgebouw “De Drie Ranken” aan het Violierenplein. Een minstens zo druk bezocht gebouw ligt ook aan het plein: “De Stolp”, het wijkgebouw van de Maten. Er is daar heel veel te doen en te beleven: de bieb natuurlijk, maar ook een escaperoom. Je kunt er glowgolfen en Accres verhuurt ruimtes en vergaderzaaltjes die druk gebruikt worden: voor o.a. line dansen, vergaderingen door allerlei verenigingen en stichtingen. En vergeet niet de horeca die in dit pand gevestigd is.

Een heel andere horeca gevestigd in een paviljoen is broodjeszaak “’t Bolletje”. Niet alleen broodjes: ook diverse soepen, tosti’s, eiergerechten staan op de uitgebreide menukaart.

Een “tussenonderwerp” de Apeldoornse pleinen, maar zeker geen stoplapje dat niet interessant is. Er zijn immers genoeg pleinen in Apeldoorn om ook volgende keer weer een stukje over te schrijven.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kijk op de wijk
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!