Kijk op de Wijk: IJsselstraat

Zaterdag 12 november 2022

Door Jos Jansen of Lorkeers

Een straat die, heel logisch gezien de naam, ligt in het Rivierenkwartier in Apeldoorn Zuid. De huizen in de IJsselstraat werden gebouwd in de jaren 60 van de vorige eeuw. Er was een schreeuwend woningtekort in de naoorlogse jaren. Dus bouwen, bouwen, bouwen was het parool in die tijd. En met flats ging dat redelijk snel. Maar het mooie van die buurt is: er staan niet alleen flatgebouwen in eentonige rijen. Er is een goede afwisseling tussen hoog- en laagbouw en ook zijn er verschillende vormen van gebouwen neergezet.

Eerst even over “waarom koos ik de IJsselstraat”.  In 1982 waren we, mijn toekomstige echtgenote en ik,  op zoek naar een woning in Apeldoorn. Tijdens de zoektocht kwamen we tot de conclusie: we kennen Apeldoorn eigenlijk helemaal niet. Als je een huis koopt zit je er wel aan vast. Een miskoop is niet zo maar ongedaan te maken. Daarom besloten we: “laten we eerst maar eens een huis huren, dan kunnen we rustig om ons heen kijken”. Na een brief van mijn toenmalige werkgever aan de gemeente kregen we al snel een flat aan de IJsselstraat toegewezen. Lekker ruim: 3 slaapkamers, ruime woonkamer, kleine keuken en een badkamer met zowaar nog een lavet. Maar de huurbaas kondigde aan: “als jullie de flat nemen gaan we het lavet eruit slopen: dat doen we bij alle nieuw verhuurde panden”. De huurbaas was een bedrijfspensioenfonds.

Wat was de indruk van de wijk? De plek was voor mij ideaal: 5 minuten fietsen naar het werk! En de winkels voor de dagelijkse boodschappen waren lekker dichtbij: een Spar supermarkt, een winkel in huishoudelijke spullen (van der Poel), een kapper, een slijter, een bank en ook een Chinees restaurant.

De flat waarin wij woonden had een mooi uitzicht: aan de voorkant keken we uit op de Maasstraat. En aan de achterkant zagen we de D.R.A.I. Displays die toen nog vol in bedrijf was.

Aan de IJsselstraat en zijstraten staan 7 gelijke flats. Dat was toen gewoon: er werd één flat getekend en dan stempelde je soortgelijke flats er gewoon bij in het bestemmingsplan: dat gebeurde toen nog niet meen computer met “knippen en plakken”.

Het is een rustige straat met een mooie mix van flats en laagbouw: niets mis met de IJsselstraat! We hebben er met plezier gewoond, maar ja: een rijtjeshuis trok ons toch meer dan een flat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kijk op de wijk
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!