Kijk op de wijk: Johan Steenbergenstraat

Vrijdag 7 juli 2017

Door Jos Jansen of Lorkeers

De ligging van deze straat zal bij vele Apeldoorners onbekend zijn. Zelf kom ik er ook niet geregeld langs/door. Maar de bevrijdingswandeling met Apeldoornse schoolkinderen leidt door dit straatje. Dit straatje ligt tussen de Vlijtseweg en de Generaal van Heutszlaan.

Maar wie is die Johan Steenbergen waar deze straat naar genoemd is? Hij leefde al heel lang geleden in Apeldoorn. Door zijn stichting van de industrie werd Apeldoorn later heel bekend.

We gaan terug naar jaar 1593. Johan Steenbergen de Jonge pachtte voor 40 gulden plek waar een olie- en een volmolen plachten te staan. Hij begon in dat jaar meteen en stichtte in het industriegebied ‘De Vlijt’ (waar de Vlijtseweg naar genoemd is) de eerste papiermolen in Apeldoorn.

Hij was eind 16de eeuw heel bekend in het kleine dorp Apeldoorn. Maar hij was echt niet geliefd bij de vele landbouwers. Zijn molen verstoorde namelijk de waterafvoer en zorgde ervoor dat het water in de Grift veel hoger stond dan zij wensten. Hij schijnt zich dus bijna nooit in het dorp vertoond te hebben. Of het vanwege de slechte verstandhouding met de boeren was weet ik niet, maar hij heeft al na 3 jaar de molen verpacht. Ik heb het niet kunnen vinden in de geschriften, maar ik heb een sterk vermoeden dat hij zich snel in een andere plaats vestigde, ver van die lastige landbouwers.

De papierindustrie bij de Vlijt ging daarna nog jarenlang door. In 1843 kocht een Utrechtenaar, Willem de Heus, de papierfabriek. De papierfabricage op die plek stopte, want de Heus ging over op het pletten van koper.

Maar was Steenbergen wel een echte Apeldoorner? Volgens mij niet – ik heb via Google waarschijnlijke voorvaderen van hem gevonden in het Drentse Zuidwolde. Maar ja – zo’n bijzondere industriele voorvader mag toch best de reeks: ‘straten genoemd naar bekende Apeldoorners’ afsluiten? Ik zit nog te denken over een andere serie onderwerpen, maar ben er nog niet helemaal uit. Maar volgende maand begin ik met de eerste uit een nieuwe serie straatnamen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kijk op de wijk

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!