Kijk op de Wijk: Joost van den Vondellaan

Vrijdag 9 december 2022

Door Jos Jansen of Lorkeers

Wie kent die Nederlandse dichter niet? Al is het alleen al de naam? Maar toch….: is hij wel Nederlands? Eerlijk gezegd vind ik zelf van niet: hij is nl. in Keulen geboren. En dat is niet echt Nederland he? Namelijk: hij woonde en werkte wel het grootste deel van zijn leven in Nederland. Dus misschien moet zijn titel dan zijn: “grootste Nederlandstalige dichter”? Want van alleen in Nederland wonen en werken word je nog niet Nederlander is mijn eigen(wijze) mening.

Maar dan nu naar de laan. Een mooie omgeving waar deze laan ligt, maar dat is in Apeldoorn natuurlijk geen uitzondering he? Deze laan verbindt de Jachtlaan en de Waltersingel.

Ik fiets de laan in vanaf de Jachtlaan. Aan de rechterkant zie ik geen huizen, maar mooie bomen: het lijkt wel een park! Maar omdat het bijna winter is zitten er nog maar weinig bladeren aan de bomen en struiken. Daarom kun je goed zien dat aan de andere kant van dat park de bijzondere gebouwen van de belastingdienst staan.
En aan de linkerkant? Aan de Joost van den Vondellaan staan echt mooie huizen met een ruim balkon. Ik denk dat je een mooie zomerdag op zo’n balkon heerlijk van je ontbijtje kunt genieten! En vanuit het raam kijkende belastingambtenaren, die het lekkers van je bordje kijken, heb vast weinig last. Sinds corona werken die ambtenaren vaak thuis. En…. de gebouwen zijn onveilig: ze zijn op dezelfde  manier gebouwd als die ingestorte parkeergarage in Eindhoven. Dus de bovenste verdiepingen mogen niet gebruikt worden.

Is er verder nog iets bijzonders te zien in deze laan? Ja zeker! Er staat een heel mooi borstbeeld van Joost van den Vondel. Ik heb even nagezocht waarom dat beeld daar staat. Een van de eerste sites waar ik dan ga zoeken is “het geheugen van Apeldoorn”. En ja hoor: daar staat een mooi artikel over dit beeld. En wel op deze plek: klik maar even op “deze plek” dan kun je het lezen.
Het beeld is geplaatst in 1988, ter herdenking aan de 400e geboortedag van Joost. De sokkel is niet meer origineel. In 2013 bestond de straat 40 jaar en ter gelegenheid daarvan werd een nieuwe sokkel geplaatst omdat het originele exemplaar niet meer in goede staat was. Een mooie straat met een mooi beeld van de naamgever: wat wil een mens nog meer?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kijk op de wijk
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!