Kijk op de Wijk: Kapelstraat- het vervolg

Vrijdag 10 september 2021

Door Jos Jansen of Lorkeers

De vorige blog ging over hoe het zat met de Kapel, en de naamgever ervan. Alleen is over de Kapelstraat zo veel meer te vertellen dan over dat onderwerp. Zo had ik het in het artikel alleen over de Antoniuskapel, maar dat was niet de enige kapel in de buurt. Want er stond ook nog een andere kapel, maar dan niet met een godsdienstige bestemming. Op een oude kaart uit 1842 stond een herberg met de naam ‘De Kapel’ aangegeven. Alleen stierf de laatste uitbater, Christiaan Reinders, in 1899 en enkele weken later al werd het pand verkocht. Niet aan een volgende uitbater, maar om gesloopt te worden. Misschien was de staat van onderhoud niet denderend en werd sloop als enige mogelijkheid gezien?

Jaren ‘60

Nu even genoeg over het verre verleden van die Kapellen. Hoe ging het met deze straat in het nabije verleden, zo rond de jaren ‘60? Heel anders dan tegenwoordig! Kijk maar eens naar de 2e afbeelding bij deze blog. Wie kan het zich voorstellen dat er een VAD-bus door de Kapelstraat zou rijden? Dat kan in de huidige situatie echt niet meer. In de Kapelstraat staan namelijk aan het begin nu enkele terrasjes en dan kan zo’n bus er echt niet meer door! Links aan het begin zit Bagels and Beans. Heb je wel eens gekeken op het bordje met de openingstijden? Heel bijzonder!

Huize Randerode

Ná Bagels en Beans zit een poort. Je kunt nog net het huis zien dat door de poort bereikbaar is. Een huis met een bijzondere geschiedenis: Huize Randerode. Nee, daar ga ik in deze blog niet over vertellen, ik heb genoeg historische panden besproken. Loop, als het weer kan, maar eens mee met een centrumwandeling van het Apeldoorns Gidsen Collectief! En zeg even tegen hem/haar: “Ik wil graag ook Huize Randerode zien!” De meeste gidsen, ik ook, stoppen dan niet op de Kapelstraat, maar aan de van Kinsbergenstraat.

Fietsen

En na die eerder genoemde poort is alweer een terrasje: Central Park. Een enigszins raadselachtige naam vind ik zelf, want het park zit echt niet in de buurt van deze ‘Koffie & High Tea’ specialist. Verder zie je veel eet- en drinkgelegenheden in deze straat, maar ook de kapsalon van Willy Gout. De laatste tijd is veel te doen over de fietsroute door deze straat. Vóór corona mocht je hier gewoon doorfietsen, komend vanaf de Paslaan fietste je zo de Kapelstraat in richting de Nieuwstraat. Dat is nu ‘vanwege corona’ verboden. Maar of het na dat tijdperk ook weer geopend wordt voor fietsers? Dat is maar de vraag denk ik.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kijk op de wijk
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!